Linkovi

Nastavlja se potera za osumnjičenima


Policija obavlja istragu na benzinskoj pumpi u Vijej Kotereju, severoistočno od Pariza, gde su možda vidjeni osumnjičeni, 8. januara 2015.

Francuske vlasti sprovode poteru za dvojicom braće osumnjičenim za jučerašnji masakr u pariskom nedeljniku "Šarli Ebdo" kada je ubijeno 12 osoba medju kojima neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Potraga anti-terorističke policije koncentrisana je na područje Vijej Koterej, oko 80 kilometara zapadno od Remsa. Kako prenosi BBC, policija je opkolila selo Longpor i pretražuje kuću za kućom u potrazi za braćom Saidom i Šerifom Kuačijem, francuskim državljanima u ranim 30-im godinama, koji su osumnjičeni za napad na Šarli Ebdo. Šerif Kuači prethodno je već služio zatvorsku kaznu po optužnici za terorizam.

Treći čovek za kojim je policija prvobitno tragala, 18-godišnji Hamid Murad, juče se predao policiji, ali još nije jasno da li se tretira kao osumnjičeni. Vlasti navode da je posle napada privedeno još sedam osoba koje poznaju glavne osumnjičene.

Predsednik Fransoa Oland održao je hitnu sednicu svog kabineta pre nego što je održan minut ćutnje u podne. Premijer Manuel Vals je preneo novinarima da je sprečavanje drugog napada - prioritet za vladu I pozvao medije da “odgovorno” izveštavaju o situaciji.

“Neke informacije mogu da ometaju istragu, stvaraju rizik i sprečavaju hapšenje tako da apelujem na sve da budu odgovorni. Juče, tokom noći i jutros je objavljeno mnogo informacija na internetu ali i u tradicionalnim medijima koje mogu da naude našoj istrazi.”

Vlasti još nisu potvrdile da li je današnje ubistvo jedne policajke u južnom delu Pariza povezano sa osumnjičenima za napad na Šarli Ebdo. U nju je pucano kada je došla da obavi uvidjaj na mestu gde se dogodila saobraćajna nesreća. Osumnjičeni za njeno ubistvo je i dalje na slobodi.

Policija takodje istražuje eksploziju kod djevabdžinice u blizini jedne džamije na istoku Francuske rano jutros. U njoj nije bilo povredjenih a incident se tretira kao kriminalno delo.

Za to vreme, zaposleni u magazine Šarli Ebdo su izjavili za AFP da će odštampati milione primeraka novog broja, specijanog izdanja koje treba da izadje 14. Januara.

Odmah posle jučerašnjeg mascara u prostorijama Šarli Ebdoa, kolege su pozvale Patrika Pelua, kolumnistu koji je po struci lekar, da dodje u redakciju. Opisao je scenu koju je zatekao u emotivnom intervjuu za francuski kanal iTele.

“Bilo je strašno. Mnogi su već bili mrtvi zato što je u njih pucano na način egzekucije, ali ipak smo uspeli da spasemo druge, koji se jutros osećaju bolje. Došao sam da vam kažem da će naš časopis nastaviti svoj rad jer oni nisu pobedili. Šarb, Kabu, Volinski, Bernar Maris, Onore, Elza, Tinju, Mustafa I čuvar koji je ubijen jer je imao zadatak da nas štiti – nisu stradali uzalud.”

Zastave su spuštene na pola koplja širom Francuske dok je u zemlji dan žalosti za žrtvama. Gradjani polažu cveće i pale sveće u blizini prostorija redakcije Šarli Ebdoa gde je policija ogradila ulicu. Na Trgu republike, pomoću stotina olovaka formiran je veliki znak mira na trotoaru. Stotine Parižana i turista okupile su se i ispred katedrale Notr Dam odajući poštu žrtvama.

“Užasno mi je teško da govorim. Šarli Ebdo predstavlja mnogo toga za nas i sve u svetu koji iz besmislenih razoga postanu žrtve ubistva”, izjavio je Parižanin Žan-Fransoa Blanše.

“Duh Francuske je zasnovan na slobodi, slobodi izražavanja kroz umetnost, politiku, čak kroz kuhinju, kroz čitav način života. Ovo je bio napad na duh Francuske a francuska kultura je imala takav uticaj na modernu civilizaciju. Sve ovo je paralisalo Francusku, danas u metrou, na ulicama, svuda je vladala potpuna tišina. Jedini zvuk koji sam čula bila su crkvena zvona. Morala sam da dodjem na ovaj skup”, kaže turistkinja iz Australije Džordži Pender.

Gradonačelnik Pariza najavio je da će večeras, pred kraja dana žalosti, biti prigušena svetla na Ajfelovoj kuli. Takodje se očekuje da će se drugu noć za redom veliki broj ljudi okupiti na Trgu republike u prestonci odajući poštu žrtvama.

XS
SM
MD
LG