Linkovi

Skup podrške bivšem tužiocu: Poziv na odbranu sa slobode Katnića koji štrajkuje glađu


Protest podrške uhapšenom bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću (Foto: VOA)
Protest podrške uhapšenom bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću (Foto: VOA)

Grupa građana organizovala je u ponedeljak ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) skup podrške uhapšenom bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, tražeći da on bude pušten da se brani sa slobode.

Sa skupa je poručeno da je Katniću, koji je uhapšen prošle sedmice pod sumnjom za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja i koji od sprovođenja u istražni zatvor štrajkuje glađu, u pritvoru ugrožen život.

Okupljeni su nosili transparente: "Pravo na život je neotuđivo", “Fašizam avgustovskih osvetnika mora biti procesuiran", "Tužiocu za državni udar 'sude' ruski agenti", "Otpor fašizmu", "BIA nas ruži, BIA nas tuži"…..

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić kazala je da se “vladavina prava pretvorila u pravo na vladavinu”.

Ona je navela da su se okupili iz revolta i “nepodnošljive nepravde koja je kulminaciju doživjela besmislenim tamničenjem Katnića i teškim ugrožavanjem njegovog zdravlja”.

Protest podrške uhapšenom bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću (Foto: VOA)
Protest podrške uhapšenom bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću (Foto: VOA)

"Odlučili smo da reagujemo i utičemo na svijest i etiku, ukoliko je još ima. Danas je Milivoje Katnić, kao nekadašnji glavni specijalni tužilac, žrtva optuženih za državni udar”, navela je ona.

Prema riječima Pajović Musić, “više od 1,2 hiljade osoba potpisalo je inicijativu Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana, kao podršku da se zaštite osnovna ljudska prava Katnića i da se pusti da se brani sa slobode”.

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava (CHO) i grupa građana prethodno su uputili otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, u kojem ukazaju da je ”hapšenje nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca praćeno nezapamćenom hajkom i da mu je potrebno omogućiti da se brani sa slobode”.

Oni, kako navode, zahtijevaju da se “ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući da se brani sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu”.

Mediji u Crnoj Gori objavili su prije nekoliko dana pismo koje je Milivoje Katnić iz pritvora poslao svom sinu, a u kojem, između ostalog, navodi da “nije postao član nikakve kriminalne organizacije, već da je ovo zavjera fašističke klike koja je došla na vlast”.

U pismu koje je Katnić predao upravi UIKS-a, a pismo je potom proslijeđeno sudiji za istragu Goranu Šćepanoviću, da bi ga on uručio Katnićevom sinu Radanu, Katnić, takođe, navodi da je "štrajk glađu jedina opcija" i da će "nastaviti do kraja”.

Bivšem glavnom specijalnom tužiocu i bivšem pomoćniku direktora Uprave policije Zoranu Lazoviću, koji su uhapšeni prošle sedmice, određen je pritvor do 30 dana.

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac od 2015. do 2022. godine, a njegov mandat obilježila su brojna procesuiranja opozicije, čije je lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića tužilaštvo 2016. optužilo za pokušaj državnog udara u korist Rusije. Optuživan je za selektivnu pravdu u korist tadašnjeg vrha države i DPS-a, a protiv političkih protivnika - što je on negirao.

Zoran Lazović obavljao je visoke funkcije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Upravi policije, gdje je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, a njegov sin Petar, takođe službenik policije, uhapšen je 2022. pod sumnjom da je odavao službene informacije vrhu jednog od zaraćenih kriminalnih klanova.

XS
SM
MD
LG