Linkovi

Direktorka crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije na saslušanju negirala krivicu


Privođenje Jelene Perović (Foto: Jovan Radulović/VOA)
Privođenje Jelene Perović (Foto: Jovan Radulović/VOA)

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović negirala je izvršenje krivičnog djela na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon što je juče uhapšena pod sumnjom da je "tokom prošle i do aprila ove godine učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

Direktorici ASK-a, koja je lišena slobode juče, određeno je zadržavanje 72 sata od časa lišenja slobode.

Odbrana, kako je kazao branilac Jelene Perovič Nikola Martinović, čeka sprovođenje Perović kod sudije za istragu koji će odlučivati o pritvoru.

Advokat Nikola Martinović novinarima je, nakon što je direktorica ASK-a saslušana u SDT-u, kazao da je Perović odgovarala na sva pitanja tužiteljke Ane Janković i da je u cjelosti negirala krivicu.

Martinović je, takođe, rekao da je na današnjem saslušanju saopšteno za šta sumnjiče direktoricu ASK-a.

Vjerovatno je tužilac, nakon jučerašnje priče koja se koncentrisala na upotrebu službenog vozila, odustala kada je saznala da je službeno vozilo Jelene Perović za tri godine prešlo oko 39.000 kilometara. Dakle, manje nego bilo koji privatni automobil”, naveo je Martinović.

On je dodao da je ono što joj stavljaju na teret “donošenje rješenja o zaradama, odnosno naknadama koje je imao Savjet za sprečavanje korupcije i donošenje rješenja o varijabili za zaposlene u Agenciji”.

“Dakle, danas sam prisustvovao saslušanju u kojem VDT pokušava da vodi upravni postupak o tome da li su rešenja koja je Perović donosila zakonita, ili ne.Tu se sve svodi na to da li je rešenje koje je donijela, o naknadi za članove Savjeta, ili rešenje za određene radne grupe zakonito ili nije zakonito. Drugog činjeničnog opisa nema”, kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima “jedan od akata za koje tužilac smatra da predstavlja osnov za odgovornost je na Upravnom sudu”, pa se, kako navodi, “postavlja pitanje na koji način SDT misli da zasnuje optužbu na aktu koji još nije riješen na Upravnom sudu”.

Jelena Perović, koja je bila predsjednica cetinjskog Osnovnog suda, izabrana je za direktorku Agencije za sprečavanje korupcije krajem jula 2020.

U nedelju su uhapšeni bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji policijski funkcioner Zoran Lazović pod sumnjom da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Njima je određen pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Crnogorsko specijalno tužilaštvo uhapsilo je u posljednje dvije godine više bivših čelnih ljudi pravosuđa i policije, među njima nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivše direktore Uprave policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.

XS
SM
MD
LG