Linkovi

Katniću i Lazoviću određen pritvor do 30 dana


Privođenje bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića (Foto: VOA)
Privođenje bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića (Foto: VOA)

Bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću određen je pritvor do 30 dana, nakon što su u nedelju ujurtu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković kazala je, za Glas Amerike, da je odluka o pritvoru do 30 dana donijeta u utorak rano ujutru, nakon što su Katnić i Lazović saslušani pred sudijom za istragu.

"Obojici je određen pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Oni su sprovedeni u istražni zatvor. Odluku o pritvoru donio je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović", navela je Raković.

Katniću i Lazoviu prethodno je u nedelju, nakaon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, određeno zadržavanje do 72 sata.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić, sinoć je odbio zahtjev Lazovićevog advokata Zorana Piperovića, koji je tražio izuzeće sudije Višeg suda Gorana Šćepanovića.

Obrazlažući zahtjev za izuzeće sudije Šćepanovića, advokat Piperović naveo je da je sudija Ščepanović već u nedelju saopštio da su ispunjeni svi procesni razlozi za određivanje pritvora, čime je, kako smatra Piperović, "svojom odlukom da odbije žalbu na rješenje o tužilačkom zadržavanj prejudicirao ishod odluke o pritvoru".

Piperović je nakon saslušanja bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića, novinarima kazao da je tužilac kao osnov za određivanje pritvora Lazoviću, naveo da je "okrivljenom lakše da se odrekne porodičnih veza, nego da se suoči sa dugotrajnom robijom".

Piperović je rekao da je to "ničim utemeljeni lični stav i lična projekcija tužioca".

"Tužilac zna što mu je lakše….i ne samo da je lična projekcija... nego, zamislite tu lakoću da on zna da je Lazoviću komotnije da se odrekne unučadi, žene, djece, rođaka nego da bude u zatvoru", naveo je Piperović.

Prema riječima Piperovića, Lazović je 12. marta poslao pismo Glavnom specijalnom tužiocu u kojem je,između ostalog, naveo da "čuje da će biti uhapšen" i poručio mu da neće bježati.

"Tužioče, ja sam tu, nigdje ne idem, nema potrebe da se pravi cirkus, samo kažite kad da dođem", navedeno je, kako je kazao Piperović, u pismu koje je Lazović poslao Glavnom specijalnom tužiocu.

Piperović je rekao da je "Lazović i prije i poslije toga, mogao da ode kod svjedoka, Bakovića i kaže im što da pričaju ako ga uhapse".

"Lazović to nije uradio. Fakat je da to nije uradio", navo je Piperović.

U ponedjeljak je u Tužilaštvu, u svojstvu svjedoka, saslušan i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković.

Lazovićev advokat Stefan Jovanović sinoć je novinarima je rekao da je tužilac, predlažući pritvor, naveo da postoje okolnosti da će Zoran Lazović uticati na saučesnike. Jovanović, međuti, tvrd da "uticaj na saučesnike nije moguć, jer su saučesnici nepoznati,ili nisu dostupni državnim organima".

"Neka ide sudski postupak, Zoran Lazović se ne plaši sudskog postupka, on će u sudskom postupku dokazati svoju nevinost. Zaista ne vidim zakonom propisan ni opravdan razlog da se on brani iz pritvora", naveo je advokat Jovanović.

Iz Tužilaštva je u nedelju saopšteno da je hapšenje Katnića i Lazovića usledilo nakon saradnje i višemesečnog korodinisanog delovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, a da je ga je obavilo Specijalno policijsko odjeljenje uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena.

Advokat Zorana Lazovića, Zoran Piperović, saopštio je da tužilaštvo Lazoviću na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije kao i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja. On je naveo da je SDT bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića označilo kao člana te navodne kriminalne grupe.

Piperović je, odgovarajući na pitanja novinrara, rekao da se na saslušanju njegovog branjenika u SDT-u, između ostalog, govorilo i o slučaju skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, 2021. godine.

Protiv Belivuka i Miljkovića podignuta je optužnica u oktobru 2023. pred višim sudom u Podgorici, zbog dvostrukog ubistva, Damira Hodžića i Adisa Spahića, iz oktobra 2020.

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac od 2015. do 2022. godine, a njegov mandat obilježila su brojna procesuiranja opozicije, čije je lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića tužilaštvo 2016. optužilo za pokušaj državnog udara u korist Rusije. Optuživan je za selektivnu pravdu u korist tadašnjeg vrha države i DPS-a, a protiv političkih protivnika - što je on negirao.

Zoran Lazović obavljao je visoke funkcije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Upravi policije, gdje je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, a njegov sin Petar, takođe službenik policije, uhapšen je 2022. pod sumnjom da je odavao službene informacije vrhu jednog od zaraćenih kriminalnih klanova.

XS
SM
MD
LG