Linkovi

Uhapšena direktorica crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović


Hapšenje Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije
Hapšenje Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je u srijedu po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog, kako je navedeno iz SDT-a, “osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

Perović se u trenutku hapšenja nalazila u prostorijama ASK-a, a nakon što je izvršen pretres prostorija Agencije, ona je sprovedena u SPO na saslušanje.

"Policija vrši pretresanje i njenog stana i drugih prostorija, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela", saopšteno je iz SDT-a.

Advokat Jelene Perović Nikola Martinović kazao je, za Glas Amerike, da “Perović sada čeka saslušanje u SDT-u”.

“Njoj je sada određeno zadržavanje, policija je obavijestila da je zadržana, nismo dobili rešenje o zadržavanju. Sada teku 72 sata u okviru kojih tužiteljka mora da je sasluša”, pojasnio je Martinović.

Hapšenje direktorice crnogorske Agencije za spriječavanje korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Martinović ne vjeruje da će direktorica ASK-a biti saslušana danas. Prema njegovim riječima “ukoliko se to dogodi to je signal da je posrijedi namještaljka”.

“Pretres je završen oko 14 sati, što znači da su tek oko 14:30, kada su došli u SPO, imali papire koje su oduzeli tokom pretresa. Tek nakon toga su mogli da ih dostave tužiocu. Tužiocu treba vremena da pročita ta dokumenta, jer to je gomila dokumentacije. Shodno tome, ukoliko bi tužilac saslušanje Jelene Perović obavio večeras, to bi značilo da je sve unaprijed znao i da je samo trebalo formalno pokriće”, naveo je Martinović.

Budžetska inspekcija je, kako prenosi RTCG, kontrolisala Agenciju za sprečavanje korupcije u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet. Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Advokat Nikola Martinović kaže da je u jutrošnjoj akciji SPO-a pronađeno ništa”, te da je “akcija SPO-a borba protiv Agencije za sprečavanje korupcije, a ne sprečavanje nekog krivičnog djela”.

“Oduzeta je dokumentacija koja postoji uredno složena u arhivi u papiru i u arhivi u elektronskom obliku i koja je u najvećem dijelu već jednom predata u SDT. Siguran sam da direktorici ASK-a na teret stavljaju da je prekoračila, po njihovom mišljenu, korišćenje službenog vozila i službena putovanja koja je imala kao direktorica Agencije. Po tome što su tražili i oduzeli radi se o onome što se desilo do sada…kakve su bile plate u Agencije, kakva su bila putovanja i koliko se koristilo službeno vozilo”, navodi Martinović.

Potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić pohvalio je, kako kaže, “još jednu uspješnu operaciju Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije i SDT-a”.

"Obećali smo transparentnost, efikasnost i pravičnost u bezbjednosnom sistemu i današnjim hapšenjem pokazujemo da smo na pravom putu. Ovo je još jedan primjer odlične saradnje bezbjednosnog sektora i tužilaštva o kom sam govorio i u Europolu na sastanku sa direktoricom”, kazao je Bečić i dodao da “nema privilegovanih i da nema kompromisa sa osnovnim vrijednostima društva”.

“I definitivno, nema nedodirljivih. Ovo hapšenje je jasan signal i poruka da ćemo nastaviti sa čvrstom rukom pravedne i odlučne države sa kojom nikada više nema igranja i kompromitovanja”, naveo je Bečić.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da su “hapšenja koja, po nalogu SDT sprovodi SPO, uključujući i današnje hapšenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović, pokazatelj koliki je bio obim zarobljenosti i zloupotreba u brojnim crnogorskim institucijama koje je trebalo da štite vladavinu prava”.

On je poručio da više nema i neće biti privilegovanih.

“Puna podrška radu SDT-a i SPO-a. Nastavljamo snažnu i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou”, naveo je Šaranović.

Nakon akcije SDT u kojoj je uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić nazvao je Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića "skaj tužiocem" i optužio da ga “sprovodi progon po diktatu Vijesti i tridesetoavgustovske većine".

"Nakon što su propali višemjesečni pokušaji njene nezakonite smjene, uz hiljade objavljenih tekstova u tabloidu Vijesti kojim su se nastojali narušiti njen javni ugled i integritet, jutros se pošlo i korak dalje upadom SPO-a u prostorije ASK. Očigledno je da Vladimir Novović više i nema namjeru da fingira integritet već pristaje da bude obično oruđe u rukama parlamentarne većine i medijsko-političkih krugova koji crtaju mete, pišu optužnice i donose presude umjesto institucija sistema. Zbog toga i ne čudi što stotine krivičnih prijava koje je Demokratska partija socijalista podnijela u prethodne četiri godine i dalje ostaju bez ikakvog epiloga. Novović se bavi kilometražom službenog vozila direktorice ASK", naveo je Nikolić u saopštenju.

Specijalno državno tužilaštvo(SDT) saopštilo je, međutim, da Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nije u bilo kom smislu postupao niti će postupati u predmetu formiranom protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović.

"U cilju istinitog informisanja zainteresovane javnosti, a povodom medijskih izvještavanja i izjava drugih društvenih činilaca, obavještavamo da glavni specijalni tužilac u bilo kom smislu nije postupao, niti će postupati u predmetu formiranom protiv J.P., direktorice Agencije za sprječavanje korupcije, a iz razloga jer je, nakon formiranja predmeta, na njegov zahtjev, vrhovni državni tužilac preuzeo da neposredno vrši sva ovlašćenja i preduzima sve radnje za koje je zakonom ovlašćen glavni specijalni tužilac, a sve u skladu sa članom 133 Zakona o Državnom tužilaštvu", navedeno je u saopštenju SDT.

Jelena Perović, koja je bila predsjednica cetinjskog Osnovnog suda, izabrana je za direktorku Agencije za sprečavanje korupcije krajem jula 2020.

U nedelju su uhapšeni bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji policijski funkcioner Zoran Lazović pod sumnjom da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Njima je određen pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Crnogorsko specijalno tužilaštvo uhapsilo je u posljednje dvije godine više bivših čelnih ljudi pravosuđa i policije, među njima nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivše direktore Uprave policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.

XS
SM
MD
LG