Linkovi

EUROPOL prošle godine dostavio Crnoj Gori podatke o učešću policajaca u švercu kokaina


Kancelarija specijalnog tužilaštva Crne Gore. (Foto: rtcg.me)
Kancelarija specijalnog tužilaštva Crne Gore. (Foto: rtcg.me)

Europol, agencija EU za sprovodjenje zakona, dostavila je u julu prošle godine crnogorskoj policiji i tužilaštvu podatke koji ukazuju da su dvojica policajaca Petar Lazović i Ljubo Milović označeni kao članovi ozloglašenog kriminalnog “kavačkog” klana navodno direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u EU i Australiju, objavio je portal Libertas kasno u utorak.

“Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem kokaina Milovića, Lazovića i drugih pripadnika kavačkog klana, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka”, piše u dokumentu Europola upućenog crnogorskim vlastima 2021.

U dokumentu poslatom tužilaštvu se još navodi da, “s obzirom na to da je Milović poslao skoro preko 100.000 poruka preko svog SKY naloga, nemoguće izvršiti analizu svih poruka“.

Povodom navoda Europola, Specijalno državno tužilaštvo je u januaru 2022. godine donijelo odluku da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Bivši crnogorski glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je da je policajac Lazović “postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima“ i da je “o svim radnjama obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela“.

“Nikada se ne hapse vlastiti agenti. Makar nijesu do sad“, rekao je Katnić ranije ovog mjeseca, nakon što je Libertas objavio prvi dokument Europola

Specijalno tužilaštvo, na čijem čelo je odnedavno Vladimir Novović, saopštilo je da je zbog izvještaja Europola, koji je bio arhiviran, formiran novi predmet.

“Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni je zaključak koji je naveden u dokumentu Europola.

U transkriptima razgovora dvojice policajaca i Radoja Zvicera preko aplikacije SKY, 30. novembra 2020. godine, Milović j Lazović dogovaraju poslove sa kokainom, uz detaljne opise ilegalnih aktivnosti.

Prema transkriptima, Ljubo Milović je pitao Petra Lazovića da li ima nekog ko ima pristup luci, jer može da pošalje pošiljku iz Ekvadora u bilo koju luku, a pitao je i da li je moguć bezbjedan istovar i preuzimanje paketa.

Milović je potvrdio da trenutno samo radi sa Roterdamom, a da je prije toga radio sa Istanbulom, Hamburgom i Antverpenom.

“Viđi đe ima pozicije, mogu poslati svuda, đe god idu brodovi iz Ekvadora, ja mogu poslati. Da li ima kontrole u neku luku, da mogu da izvade bezbjedno pošiljku robe. Ja radim trenutno Roterdam. Radio sam Istanbul, radio sam Hamburg i Antverpen. Trenutno samo radimo Roterdam“, napisao je Milović Lazoviću tog dana.

Sudeći po Europolovoj dokumentaciji, Milović i Lazović su pričali o potencijalno novom biznisu vezanom za krijumčarenje kokaina iz Ekvadora u Evropu.

U dokumentu Europola, pored ostalog, piše da je Lazović predložio da bi se istovar mogao organizovati u Bugarskoj i Grčkoj, a Milović objasnio kako bi se kokain mogao utovariti i sakriti unutar kontejnera.

XS
SM
MD
LG