Linkovi

Direktor Pošte: Glasački listići prioritet, promene posle izbora


Direktor Poštanske službe Luis Dedžoj svedoči na virtuelnom pretresu pred senatskim Odborom za unutrašnju bezbednost 21. avgusta 2020.
Direktor Poštanske službe Luis Dedžoj svedoči na virtuelnom pretresu pred senatskim Odborom za unutrašnju bezbednost 21. avgusta 2020.

Upravnik američke Poštanske službe Luis Dedžoj izjavio je u Kongresu da američka pošta nije promenila način rada u odnosu na slanje glasačkih listića, u pokušaju da uveri Amerikance da će njihovi glasovi biti transportovani poštom "sigurno i na vreme" za novembarske predsedničke izbore.

Međutim, u svom prvom svedočenju pred Kongresom, Dedžoj je dodao da razmatra "dramatične promene" da bi ojačao finansije Poštanske službe posle izbora 3. novembra. Upravnik je, u utorak, ukinuo nove mere za smanjenje troškova, nakon što su dovele do velikog zastoja u dostavi pošte građanima.

Zbog tog kašnjenja, zavladala je zabrinutost da milioni glasova poslatih poštom neće biti prebrojani u novembru, kada bi čak polovina američkih birača mogla da glasa poštom.

Dedžoj, koji je inače donirao milione dolara kampanjama predsednika Trampa i drugih republikanaca, kaže da nije razgovarao sa Trampovim izbornim štabom niti šefom osoblja Bele kuće Markom Medouzom o operacijama poštanske službe. Rekao je da će poštanski radnici u roku od tri dana dostaviti 95 procenata glasačkih listića, kao što je bio slučaj na izborima za Kongres 2018.

Takođe je poručio da će lično glasati poštom.

"Kako ulazimo u sezonu izbora, želim da uverim ovaj odbor i američku javnost da je Poštanska služba u potpunosti sposobna i spremna da glasačke listiće dostavi bezbedno i na vreme. Ta sveta dužnost je moj najveći prioritet od sada do dana izbora", izjavio je Dedžoj pred senatskim Odborom za unutrašnju bezbednost.

Međutim, dodao je da neće vratiti u upotrebu mašine za sortiranje pošte i poštanske sandučiće koji su proteklih nedelja povučeni, navodeći da je to rutinski odgovor na promene u broju pošiljki, koji je smanjen zbog pandemije koronavirusa. Rekao je i da on nije naredio te promene.

Radnici američke Pošte utovaruju svoje kamionete u Panorama sitiju, delu Los Anđelesa u Kaliforniji, 21. avgusta 2020.
Radnici američke Pošte utovaruju svoje kamionete u Panorama sitiju, delu Los Anđelesa u Kaliforniji, 21. avgusta 2020.

Predsednik Tramp je više puta i bez dokaza izjavio da bi povećano glasanje poštom moglo da dovede do izbornih prevara, iako on sam glasa poštom.

Senator Geri Piters, najviše rangirani demokrata u senatskom Odboru za unutrašnju bezbednost, izjavio je da je primio više od 7.500 izveštaja o kašnjenju pošte u državi Mičigen koju predstavlja u Kongresu.

"Ako planirate da nastavite da sprovodite takve promene, mislim da ćemo kolege i ja i mnogi žitelji naših izbornih jedinica nastaviti da dovode u pitanje da li ste prava osoba na čelu ove nezamenjive javne institucije", rekao je Piters.

Republikanci u Kongresu su uglavnom branili Dedžoja, navodeći da Poštanska služba mora da se reformiše da bi popravila svoju finansijsku situaciju.

Nakon što je u junu preuzeo dužnost, Dedžoj je smanjio radno vreme pošta, kao i dozvole za prekovremeni rad i restrikcije u putovanjima radi isporuke dodatne pošte što je dovelo do nacionalnih kašnjenja.

Posle izbora mogle bi da uslede velike promene. Vašington post je u petak objavio da je Dedžoj predložio više cene usluga u nekim državama i zatražio da se u slanju glasačkih listića koristi poštarina za prvu klasu, umesto jeftinije, obične pošte. "Razmatramo dramatične promene da bismo poboljšali naše usluge", rekao je Dedžoj.

Šest država je tužilo direktora Poštanske službe up etak, navodeći da su promene u uslugama nanele štetu i smanjile njihov kapacitet da sprovedu slobodne i poštene izbore.

Grupa od 90 demokrata u Predstavničkom domu u sredu je pozvala bord guvernera Poštanske službe da odmah smeni Dedžoja kako bi zaštitila "instituciju od ključnog značaja."

Dedžoj u ponedeljak treba da svedoči pred Odborom za nadzor i reformu vlade u Predstavničkom domu, gde većinu imaju demokrate. Predstavnički dom u subotu glasa o zakonskom predlogu kojim bi se izdvojilo 25 milijardi dolara za Poštansku službu i zatražilo poništavanje promena u njenom radu.

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00


XS
SM
MD
LG