Linkovi

Pjongjang predlaže zajedničku istagu


Sedište "Soni korporacije" u Tokiju
Sedište "Soni korporacije" u Tokiju

Dok se "Soni" nada da će ipak prikazivati "Intervju" u bioskopima, Severna Koreja poriče umešanost u hakerske napade i poziva SAD da zajedno istraže incident sa krađom i obelodanjivanjem poverljivih podataka i privatnih elektronskih poruka...

Filmska produkcijska kuća "Sony Pictures" saopštila je da se i dalje nada da će njen kontroverzni film o zaveri da se ubije severnokorejski lider Kin Džon Un biti prikazan u bioskopima.

Komedija pod nazivom "Intervju" bila je povod za veliki kompjuterski napad na holivudski studio, za koji američke vlasti krive zvanični Pjongjang.

Severna Koreja poriče da je dogovorna za hakovanje kompjuterske mreže kompanije "Sony Pictures" i obelodanjivanje na internetu elektronskih poruka koje su razmenjivali čelnici te kuće, drugih privatnih podataka i neobjavljenih filmskih projekata. Komunistička država je međutim pohvalila napad kao "pravedno delo".

Danas, zvanični Pjongjang je saopštio da može da dokaže da nije umešan u napad i predložio sprovođenje zajedničke istrage incidenta, sa SAD. Na kraju prilično čudnog saopštenja, neidentifikovani portparol ministarstva spoljnih poslova Kine upozorio je na "teške posledice" ukoliko Vašington ne prihvati poziv da se uključi u istragu.

"Sony" je otkazao početak bioskopske distribucije satirične komedije "Intervju", koji je bio zakazan za 25. decembar.

XS
SM
MD
LG