Linkovi

Severna Koreja odgovorna za napad?


Neimenovani američki zvaničnici saopštili su da je utvrđeno da je Severna Koreja odgovorna za hakerske napade na "Sony Pictures" koji su doveli to otkazivanje premijere kontroverznog filma "Intervju"

Sjedinjene Države utvrdile su da je Severna Koreja odgovorna za hakerske napade na produkcijsku kuću “Sony Pictures”, koji su doveli da otkazivanja premijere filma “Intervju”, o izmišljenoj zaveri za ubistvo severnokorejskog lidera Kim Džong Una, prenose američki mediji. Bela kuća odbila je danas da okrivi Pojongjang za napad, navodeći da je istraga u toku. Portparol Džoš Ernest rekao je da američki zvaničnici tretiraju sajber napad kao ozbiljno pitanje od nacionalne bezbednosti i da Nacionalni savet za bezbednost razmatra adekvatan odgovor.

Neimenovani američki zvaničnici prenijeli su da su istražitelji povezali Sjevernu Koreju sa sajber napadom na “Sony Pictures”, koji je rezultirao objavljivanjem povjerljivih i-mejlova i privatnih informacija, te prijetnjama terorističkim napadima zbog filma “Intervju.”

Hakeri, koji su sebe nazvali “Čuvarima mira” su, uz podsjećanje na terorističke napade 11. septembra, zaprijetili su da će sve koji budu gledali film zadesiti “gorka sudbina”. Nakon što je nekoliko bioskopskih lanaca ozbiljno shvatilo tu prijetnju i odustalo od prikazivanja filma, produkcijska kuća je odlučila da otkaže premijeru zakazanu za 25. decembar, uz obrazloženje da je žrtva kriminalnog napada bez presedana, da podržava pravo na slobodu izražavanja i da je razočarana ovim ishodom.

Kada se prijetnja preselila iz virtuelnog u fizički svijet, tada je počela da se ruši cijela konstrukcija. Curenje informacija je očigledno pogodilo zaposlene u ‘Soniju’, poznate producente i zvijezde, ali ne i javnost. Međutim, kada se sve preseli u fizički svijet, gdje postoji Mogućnost povređivanja ljudi, ona je neizbježno da se donesu određene odluke”, kaže novinarka Rebeka San.

Odluka “Sony Pictures” očekivano je izazvala ogromno negodovanje u Holivudu. Među kritičarima na Tviteru, bili su glumac Rob Lou - koji je ocijenio da je riječ o potpunoj pobjedi hakera, zatim režiser Džad Apatou, koji se zapitao da li će Soni sada da povuče svaki film koji dobije anonimnu prijetnju, te satiričar Džimi Kimel koji je naglasio da je u pitanju ne-američki čin kukavičluka kojim se postavlja užasni presedan.

Scena iz filma "Intervju"
Scena iz filma "Intervju"

Režiser Majkl Mur je pak, u svom stilu, poručio “Dragi hakeri: sada kada upravljate Holivudom, volio bih da bude manje romantičnih komedija, fimova Majkla Beja i da ne bude više Transformersa”.Stav holivuskih zvijezda podržao je i veliki broj Amerikanaca.

"Trebalo je da prikažu film. Ljudi ne bi trebalo previše da se uzbuđuju oko toga. U pitanju je samo zabava”.

“Ne mogu da zamislim gori presedan od odluke bioskopa da povuku ovaj film, odnosno produkcijskih kuća da ne distribuiraju ili snimaju filmove poput ovih. To je stvarno zastrašujuće”.

“Mislim da je riječ o mudroj ideji. Iskreno, da je neka druga zemlja snimila film sa sličnom pričom o ubistvu predsjednika Sjedinjenih Država, i mi bi smo bili uznemireni”.

Američki sekretarijat za unutrašnju bezbjednost saopštio je da ne postoje kredibilni obavještajni podaci koji bi ukazivali na postojanje aktivne zavjere za napad. Značaj prijetnje pokušao je da umanji i predsjednik Barak Obama koji je preporučio da se ide u bioskope. I pojedini analitičari, među kojima i ekspert za Sjevernu Koreju Džon Svenson Rajt, smatraju da je otkazivanje prikazivanja filma bio nepotreban potez.

Prošlo je više od deset godina od kako je Sjeverna Koreja bila jasno umiješano u bilo što što može da se okarakteriše kao terorizam. U stvari, administracija Džordža Buša je uklonila tu zemlju sa liste sponzora terorizma. Nema ničega što bi nagovijestilo da bi se Sjeverne Koreja u stvari odlučila na takvu akciju. U tom kontekstu, američka filmska industrija je vjerovatno reagovala pretjerano”.

U kontroverznom ostvarenju, glumci Set Rogen i Džejms Frenko tumače nezadovoljne novinare koje CIA regrutuje da ubiju sjevernokorejskog lidera. U jednoj od ključnih scena, glava Kim Džong Una eksplodira, kada njegov helikopter pogodi raketa. Pjongjang, gdje se i nagovještaj kritike vladajuće dinastije kažnjava zatvorom, komediju je nazvao terorističkim činom i pohvalio hakovanje kao “pravedan potez”, ali odbacio odgovornost za napad.

Međutim, prema tvrdnjama onih koji su uspjeli da pobjegnu iz Sjeverne Koreje, ta zemlja ulaže velika sredstva u sofisticiranu mrežu za ratovanje u sajber prostoru poznatu ka Biro 121, dio elitne vojne špijunske agencije. Za njega rade neki od najtalentovanijih kompjuterskih eksperata, koji se pažljivo biraju i obučavaju od nekada i 17. godine i bogato nagrađuju za svoj rad.

“U Sjevernoj Koreji se to zove Tajni rat. Mogu tajno da obore neprijatelja. Mogu da ubiju nekoga, a da niko ne zna ko je to uradio", tvrdi Sjevernokorejac Džang Se-jul.

Najnovija meta, po svemu sudeći, sjevernokorejskih hakera, Soni, najavio je da film “Intervju” neće biti objavljen ni na DVD-iju, niti na televiziji. Prema nekim procjenama, kompanija bi mogla da izgubi više od stotinu miliona dolara

XS
SM
MD
LG