Linkovi

Ismevanje Kim Džong Una ozbiljna stvar


Novinar Glasa Amerike Brajan Paden izveštava iz Seula da film „Intervju“ predstavlja ispit za mladog lidera Severne Koreje, i pre svega postavlja pitanje kako će se Kim Džon Un suočiti sa ismevanjem.

Nova holivudska komedija o američkom planiranju atentata na lidera Severne Koreje Kim Džong Una privukla je veliku pažnju pošto je početak prikazivanja filma povezan sa masivnim sajber napadom na producentsku kuću koja je finansirala snimanje - Sony Pictures Entertainment.

U Severnoj Koreji, Kim Džong Un, baš kao i njegov otac i deda pre njega, opisuje se kao neko ko je nepogrešiv.

Državni mediji su likujući izveštavali o njegovoj prošlogodišnjoj pobedi na izborima sa 100 odsto glasova. Naravno, njegovo ime je bilo jedino na izbornom listiću.

Dakle, bes Severne Koreje zbog filma “Intervju” i nije veliko iznenađenje. Film je crna komedija, u kojoj se lider najpre ismeva, a zatim se opisuje atentat na njega. Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje nazvalo je film ratnim činom i obećalo odmazdu.

Kim Jong-hjun, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Donguk, objašnjava da je Pjongjang vrlo zaštitnički nastrojen prema liku svog lidera.

"Ljudi u Severnoj Koreji su veoma osetljivi na satire i u nekim slučajevima u prošlosti su se žalili da to nanosi štetu ugledu njihovog lidera”, priča Jong-hjun.

Severna Koreja je uložila protest kada se pre desetak godina pojavio film "Tim Amerika: Svetska policija” u kojem je bivši lider Kim Džon Il bio prikazan satirično. Međutim država nikada nije preduzela provokativne korake tim povodom.

To se možda promenilo sajber napadom na Soni. Pjongjang odbacuje umešanost, ali nepoznati hakeri koji su objavili poverljive informacije te firme zapretili su da će se u javnosti pojaviti još materijala, ukoliko ta produkcijska kuća ne otkaže prikazivanje “Intervjua”.

Korejski analitičar, Viktor Ča iz Centra za strateške i međunarodne studije, kaže da to što je Kim Džong Un ranije ove godine nestao na nekoliko nedelja, ali i pogubljenje njegovog teče, ukazuje na to da mladi lider ima poteškoća da učvrsti moć.

"Promena na čelu države se odigrala pre tri godine. Još ne znamo da li je u potpunosti završena. I dalje postoje čistke u zemlji, što znači da se nešto dešava unutar sistema", priča Ča.

On dodaje da bi ismevanje pažljivo održavanog lika Kim Džong Una moglo da potkopa režim na način na koji sankcije ili agresivne akcije ne mogu.

"Uvek mogu da okupe ljude oko zapadne agresije, ali to je teže kada se radi o zapadnoj satiri, jer to poteže neka pitanja o liderstvu”, objašnjava Ča.

Metež oko ove komedije dodatno podiže tenziju u tom region, gde su međunarodni razgovori o ograničenju nuklearnog programa Severne Koreje u zastoju, a Ujedinjene nacije nastavljaju sa optužbama da režim krši ljudska prava.

XS
SM
MD
LG