Linkovi

Otkazana premijera filma zbog pretnji


FILE - Actor James Franc (L) yawns before filming a scene with an actor playing North Korean leader Kim Jong Un for the movie "The Interview," at Robson Square in Vancouver, British Columbia.
FILE - Actor James Franc (L) yawns before filming a scene with an actor playing North Korean leader Kim Jong Un for the movie "The Interview," at Robson Square in Vancouver, British Columbia.

Njujorška premijera filma o izmišljenom planiranju atentata na lidera Severne Koreje Kim Džong Una "Intervju" otkazana je zbog pretnji misteriozne grupe hakera.

Takozvani "Čuvari mira" juče su objavili saopštenje u kojem obećavaju “gorku sudbinu” za one koji budu išli da gledaju film "Intervju", koji treba da počne da se prikazuje širom severne Amerike 25. decembra.

U kratkom saopštenju napisanom na gramatički neispravnom enegleskom jeziku, grupa podseća na terorističke napade u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001, a zatim upozorava građane da se drže podalje od bioskopa u kojima će se prikazivati ovaj film. Uz to je objavljena još jedna runda privatnih poruka poslatih elektronskom poštom, kako izgleda, generalnog direktora produkcijske kuće Sony Pictures, Majkla Lintona.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost SAD analizira poruku, ali uverava javnost da “nema pouzdanih obaveštajnih informacija koje bi ukazale na aktivnu pretnju bioskopskoj publici”.

Sony Pictures je odlučio da nastavi sa distribucijom kako je i planirano, ali se neće mešati u odluke bioskopa da otkažu prikazivanje filma. Do sada je najmanje jedan lanac bioskopa to i uradio.

Kasno sinoć, drugi veliki lanac Landmark Cinemas, otkazao je premijeru filma zakazanu za četvrtak u svom bioskopu u Njujorku.

Glavni glumci Set Rogan i Džejms Franko, koji u filmu tumače novinare regrutovane od strane CIA-e da ubiju severnokorejskog lidera, juče su takođe otkazali pojavljivanje u javnosti.

Pjongjang je pohvalio hakerske napade kao “pravedan čin”, ali tvrdi da država nije umešana u to.

XS
SM
MD
LG