Linkovi

Obama: SAD će odgovoriti na sajber napad


Predsednik obama odgovara na pitanja o sajber napadu na Soni Pictures na konferenciji za novinare na kraju godine.
Predsednik obama odgovara na pitanja o sajber napadu na Soni Pictures na konferenciji za novinare na kraju godine.

Predsednik Barak Obama je na poslednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini rekao je da će Sjedinjene Države "srazmerno" odgovoriti na napad Pjongjanga koji je, kako je rekao, nanio veliku štetu.

Američki zvaničnici su danas javno povezali Severnu Koreju sa sajber napadom na produkcijsku kuću”Sony Pictures.”, koji je rezultirao objavljivanjem desetina hiljada dokumenata, te otkazivanjem premijere kontroverznog filma “Intervju”. Predsjednik Barak Obama je na konferenciji za novinare poručio da če Sjedinjene Države odgovoriti na napad.

Federalni istražni biro je u saopštenju naveo da ima dovoljno informacija da zaključi da je severnokorejska vlada odgovorna za hakerski napad. Takođe je naglasio da je duboko zabrinut zbog destruktivne prirode napada koji, kako je navedeno, ponovo potvrđuje da su pretnje u sajber prostoru jedna od najozbiljnih opasnosti po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država. Predsednik Barak Obama je na poslednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini rekao je da će Sjedinjene Države odgovoriti na napad Pjongjanga koji je, kako je rekao, nanio veliku štetu.

Odgovorićemo srazmerno, gdje, kada i kako mi odlučimo. To nije nešto što ću objaviti danas, na konferenciji za novinare. U širem kontekstu, ovo naglašava potrebu saradnje sa međunarodnom zajednicom na uspostavljanju veoma jasnih pravila o načinu funkcionisanja interneta i sajber prostora. To trenutno liči na Divlji zapad. “

Obama je rekao da ne postoje nagovještaji da je Sjeverna Koreja izvela napad u saradnji sa nekom drugom zemljom. Takođe je ocijenio da je Soni pogriješio što je otkazao prikazivanje filma “Intervju”.

“Ne možemo da imamo društvo gdje neki diktator negdje može da počne da nameće cenzuru ovdje u Sjedinjenim Državama. Ako neko može da zastraši ljude da ne objave satirični film, zamislite šta će početi da rade ako vide dokumentarac koji im se ne sviđa, ili medijski izvještaj. Ili što je još gora, zamislite da producenti, distributeri i drugi počnu da pribjegavaju samocenzuri jer ne žele da povrijede senzibilitet, nekoga čiji senzibilitet bi u stvari trebalo vrijeđati. To nije Amerika. Razumijem da je Soni privatna kompanija i da je bila zabrinuta zbog mogućih legalnih posljedica i drugih stvari. Volio bih da su prvo sa mnom razgovarali. Rekao bih im da ne treba da budu zastrašeni ovakvim kriminalnim napadima.”

Komentarišući najavu normalizacije odnosa sa Kubom, predsjednik Obama je rekao da dijeli zabrinutost disidenata i aktivista za ljudska prava da je i dalje riječ o režimu koji vrši represiju nad svojim narodom. On je međutim poručio da će normalizacija odnosa pružiti Sjedinjenim Državama najbolju šansu da utiče na Kubu.

“Kao što sam ranije rekao, ne očekujem da se promjene dogode preko noći. Ali sam duboko uvijeren da ako ste radili iste stvari pedeset godina i ništa se nije promijenilo, treba da pokušate nešto drugo, ako želite drugačiji ishod. I ovo nam daje šansu za drugačiji ishod jer je Kuba odjednom otvorena prema svijetu na načine koje prije nismo vidjeli. Vremenom to počinje da krnji ovo hermetički zatvorene društvo, što onda otvara šansu za veće slobode i pravo na samodlučivanje kubanskog naroda.”

Predsjednik je međutim dodao da odnosi sa Kubom nisu na nivou koji bi mu omogućio da posjeti tu zemlju ili ugosti njenog predsjednika. Takođe je pozvao Kongres da ublaži ekonomski embargo protiv Havane koji bi, kako je naveo, na kraju trebalo ukinuti.Obama je na konferenciji za novinare branio svoje mere tokom protekle godine, rekavši da se američka ekonomija poboljšava i da je Amerika svetski lider, koji predvodi koaliciju za borbu protiv Islamske države, koaliciju protiv ruske agresije, kao i globalnu borbu protiv ebole.

XS
SM
MD
LG