Linkovi

Desetine univerziteta tuži Trampa zbog odluke da strani studenti napuste SAD


Univerzitet Harvard jedan je od onih koji je uključen u tužbu protiv Trampove administracije
Univerzitet Harvard jedan je od onih koji je uključen u tužbu protiv Trampove administracije

Oko 60 američkih univerziteta priključilo se tužbi protiv Trampove administracije zbog odluke da se stranim studentima zabrani da ostanu u Americi ako su im predavanja samo onlajn zbog koronavirusa.

Tužbu pred federalnim sudom u Bostonu su pokrenuli Univerzitet Harvard i Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT) i traže da se zaustavi primena ove odluke administracije, piše Rojters.

Univerziteti su saopštili da su se oslanjali na uputstva federalne vlade koja su predviđala da zbog aktuelne situacije sa koronavirusom predavanja za studente budu onlajn i da takvim predavanjima prisustvuju i strani studenti u SAD.

"Vanredna situacija i dalje traje, ali politika vlade se odjednom drastično promenila i uzrokovala velika previranja i štetu", navodi se u tužbi univerziteta.

U SAD je u generaciji 2018/19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, prema podacima Stejt departmenta i Instituta za internacionalno obrazovanje, što čini oko 5,5 odsto ukupnog broja studenata u toj generaciji.

Trampova administracija je saopštila da će strani studenti koji od septembra predavanja budu pohađali samo onlajn morati da napuste SAD, dok istovremeno pritiska škole i univerzitete da od septembra obnove nastavu normalno.

Međutim, neki univerziteti, poput Harvarda, su već saopštili da će predavanja u jesenjem semestru biti onlajn.

XS
SM
MD
LG