Linkovi

Australija otvara granice prvi put za 18 meseci


Stanovnici Sidneja nose maske
Stanovnici Sidneja nose maske

Australija će u novembru ponovo otvoriti svoje granice za međunarodna putovanja nakon 18-mesečnog zatvaranja zbog kovida.

Većini stranih državljana bilo je zabranjeno da ulaze u Australiju od marta 2020, a državljani su morali da traže dozvolu za napuštanje zemlje.

Prema planu otvaranja, međunarodni putnici će ići u sedmodnevni karantin kod kuće, umesto u 14-dnevni hotelski karantin. Staro pravilo će važiti samo za nevakcinisane, odnosno one koji su primili vakcine koje Australija ne priznaje.

Za Australijance koji su kompletno vakcinisani neće biti više restrikcija za ulazak i izlazak iz zemlje, iako su velike aviokompanije upozorile da će im biti potrebno vreme da se prilagode novom režimu.

Premijer Skot Morison rekao je da, uprkos otvaranju međunarodnih putovanja, neka lokalna i dalje mogu da budu pod restrikcijama.

"Sidnej je najveća luka za dolazak putnika u Australiju i to je dobra vest. Međutim, ako i sletite u Sidnej, ne mora da znači da će vas lokalne vlasti neke države pustiti nazad, pa ćete možda morati da ostanete u Novom Južnom Velsu dok ne dobijete dozvolu za ulazak".

Zapadna Australija i Kvinslend upozravaju da će njihove granice ostati zatvorene za putnike iz drugih delova u kojima je veliki broj zaraženih.

Australija je do sada zabeležila 105.000 zaražeih i 1.200 umrlih od kovida 19.

Milioni ljudi, uključujući stanovnike Sidneja, Melburna i Kanbere, i dalje su u lokdaunu.

Vlada planira da popusti restrikcije kada stopa vakcinisanih sa dve doze bude 70 odsto, a trenutno je na 55 odsto.

XS
SM
MD
LG