Linkovi

Beogradska Nedelja ponosa od 9. do 15. septembra


Arhiva - Parada ponosa u Beogradu, 16. septebra 2018.

Beogradska "Nedelja ponosa" održaće se od 9. do 15. septembra, a biće završena šetnjom i paradom, najavili su u ponedeljak organizatori Prajda.

Moto ovogodišnje parade glasi "Ne odričem se", saopštio je na konferenciji za štampu Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

On je objasnio da taj slogan ima ličnu i angažovanu notu, jer znači ne odreći se ličnih prava, vrednosti slobode i jednakosti, a odreći se homofobije i straha u kojem "neki žele da živimo".

Đurić je rekao da je potrebna i podrška ljudi koji nisu deo LGBT zajednice i da ne može da bude srećan u zemlji u kojoj jedan deo njenih građana to nije zato što ne može da ostvari stvoja prava.

Predstavnik beogradskog Prajda Marko Mihailović najavio je da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 sati sa Slavije, a da će se završiti u parku Manjež koncertom.

Maršruta će se protezati Ulicom kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića, a povorka će proći pored gradske i republičke skupštine, pa Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade, i na kraju do parka Manjež.

Upitan koga od političara očekuju na Prajdu, Mihajlovića je rekao da organizatori ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali da očekuju da će se na paradi pojaviti premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.

U okviru "Nedelje ponosa" koja će prethoditi Prajdu biće organizovano oko 60 događaja, a jedan od najvažnijih, po mišljenju organizatora, je izložba "Balkan prajd", koja će 9. septembra biti otvorena u Kulturnom centru "Grad".

Izložba će predstaviti kolekciju forografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskh zemalja.

Detaljnije infprmacije o "Nedelji ponosa" i celom programu manifestacije biće dostupne na sajtu parada.rs.

Na konferenciji u Skupštini Grada Beograda je saopšteno i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG