Linkovi

Hiljade prijavljenih za program legalnog konzumiranja "magičnih pečuraka" u Oregonu


Keti Džonas, vlasnica prvog licenciranog centra za psilocibin u Oregonu, u intervjuu 4. avgusta 2023. (Foto: AP/Jenny Kane)
Keti Džonas, vlasnica prvog licenciranog centra za psilocibin u Oregonu, u intervjuu 4. avgusta 2023. (Foto: AP/Jenny Kane)

Čaj sa psilocibinom, zvončići i dušek u duginim bojama čekaju one koji dođu u prostorije centra "Epik Hiling" u gradu Judžin u Oregonu, kako bi konzumirali "magične pečurke". Tokom šest sati, punoletni građani mogu da, prema iskustvima drugih korisnika, vide geometrijske oblike jarkih boja i iskuse osećanje gubitka identiteta i jedinstva sa svemirom.

"Epik Hiling Judžin" (Epic Healing Eugene) — prvi licencirani centar za usluge kontrolisanog davanja psilocibina u Americi - otvoren je u junu, posle odluke države Oregon da ponudi halucinogenu drogu svojim stanovnicima. Centar sada ima listu čekanja sa više od 3.000 imena, uključujući ljude sa depresijom, sindromom post-traumatskog stresa ili strahom od smrti.

Nije potreban recept niti uput, ali se zagovornici nadaju da će legalizacija u Oregonu izazvati revoluciju na polju zaštite mentalnog zdravlja.

Stanovnici države Kolorado prošle godine su glasali za meru kojom se dozvoljava regulisana upotreba magičnih pečuraka, počevši od 2024.

Skupština Kalifornije je ovog meseca usvojila zakon kojim se dozvoljava posedovanje i upotreba određenih psihodeličnih supstanci na bazi biljaka i pečuraka, uključujući psilocibin i meskalin, a postoji plan da zdravstveni zvaničnici razviju smernice za terapeutsku upotrebu tih supstanci.

Odreljenje za usluge psilocibina u Oregonu, čiji je zadatak da reguliše industriju u toj državi, primila je "stotine i stotine upita iz svih delova sveta", izjavila je menažderka agencije Anđela Olbi.

"Do sada smo od klijenata čuli da imaju pozitivna iskustva", kaže Olbi.

Dok je psilocibin i dalje ilegalan u većem delu Amerike, Uprava za hranu i lekove (FDA) je 2018. označila tu supstancu za "revolucionarnu terapiju". Ovog leta, FDA je objavila nacrt smernica za istraživače koji osmišljavaju klinička testiranja psihodeličnih droga.

Istraživači veruju da psilocibin menja način na koji mozak organizuje sopstveno funkcionisanje, što pomaže korisnicima da usvoje nove stavove i prevaziđu probleme sa mentalnim zdravljem.

Udruženje psihijatara Oregona se, međutim, protivi odluci kojom je psilocibin legalizovan u toj državi 2020. godine, navodeći da je "nebezbedan i da daje lažna obećanja stanovnicima Oregona koji se bore sa mentalnom bolešću."

Pečurke "Zlatna učiteljica" u centru Epik Hiling u Juždinu u Oregonu 4. avgusta 2023. (Foto: AP/Jenny Kane)
Pečurke "Zlatna učiteljica" u centru Epik Hiling u Juždinu u Oregonu 4. avgusta 2023. (Foto: AP/Jenny Kane)

Olbi ističe da su psihodelične pečurke deo plemenskih spiritualnih i praksi lečenja već hiljadama godina. Njena agencija je fokusirana na bezbednost, ističe.

Pre svega, korisnici moraju da imaju pripremnu sesiju sa licenciranim asistentom, koji ostaje sa klijentima kada konzumiraju halucinogenu supstancu. Asistent može da uskrati pristup onima koji imaju aktivnu psihozu, ili su u prethodnih mesec dana uzimali litijum, koji se koristi za lečenje manije.

Klijenti ne mogu da kupe pečurke da ih ponesu kući, i moraju da ostanu u centru dok efekat droge ne prođe.

Pored toga što su odobrili psilocibin, stanovnici Oregona su na glasanju 2020. dekriminalizovali posedovanje teških droga, i tako učvrstili reputaciju te države kao lidera u reformi zakona o drogama. Oregon je takođe prva država koja je dekriminalizovala posedovanje marihuane i jedna od prvih koja je legalizovala njenu upotrebu u rekreativne svrhe.

Ali ovih dana, industrija regulisane marihuane se bori sa prekomernom ponudom, a dekriminalizacija droge nije u velikoj meri poboljšala lečenje bolesti zavisnosti ili smanjila slučajeve predoziranja, kako su se zagovornici nadali.

Prema istraživanju Asošijeted presa VoteCast, 58% birača u Oregonu smatra da je odluka o dekriminalizaciji droga u toj državi na izborima 2022. godine, na polovini predsednikovog mandata, bila loša odluka.

Suviše je rano proceniti efekt legalizacije psihodeličnih pečuraka u Oregonu.

Služba za usluge psilocibina provela je dve godine uspostavljajući propise i počela je da prima prijave za licence u januaru. Sada ima 10 licenciranih centara koji pružaju tu uslugu, četiri uzgajivača pečuraka, te dve laboratorije za testiranje.

Dok "Epik Hiling" ima dugu listu čekanja, delimično zahvaljujući i ranoj medijskoj pažnji, drugi centri kažu da imaju sve više posla kako se šire informacije o njima.

Zakon dozvoljava lokalnim jurisdikcijama da zabrane pružanje usluga psilocibinom, a nekoliko seoskih okruga je to i učinilo.

Postoje i žalbe da je cena previsoka, iako se očekuje da će cene pasti kako se otvara više centara. Klijent može da na kraju plati više od 2.000 dolara, što pomaže da se pokriju troškovi centra, asistenta i laboratorijski testiranog psilocibina. Godišnja licenca za uslužne centre i uzgajivače košta 10.000 dolara, a veterani dobijaju popust - pola cene.

Licencirani uzgajivač Džered Hensen zatvorio je pun krug posle 16 godina rada kao policajac u San Francisku. Jednom prilikom je uhapsio dilera psilocibina u Golden gejt parku. Danas upravlja centrom za uzgoj psilocibina Aptaun Fangus (Uptown Fungus) blizu Springfilda u Oregonu. Stara se o vrstama koje nose imena kao što su "Zlatna učiteljica", i "Ružičasti bafalo". Doza od 25 miligrama košta 125 dolara.

Hensen kaže da ponekad meditira pored pečuraka, u nadi da će ih prožeti lekovitom energijom.

Male, smeđe psihodelične pečurke mogu da se nađu kako rastu u poljima ili šumama, ali ponekad veoma liče na otrovne varijante. Hensen i drugi upozoravaju korisnike da ne kupuju psiolobicin jeftinije na crnom tržištu, ili da ga konzumiraju dok su sami. Uslužni centri pružaju dobro odmerene, ali često jake - doze u kontrolisanoj sredini.

“Ponekad deo lečenja može da bude negativno iskustvo kroz koje neko mora da prođe da bi izbacio iz sebe negativne emocije, ili ponovo prošao kroz neku traumu na zdraviji način", dodaje Hensen. "Ne bih voleo da neko ko ih nikada nije probao odnese kući, ima loš "trip", i nanese zlo sam sebi."

XS
SM
MD
LG