Linkovi

Nelegalne supstance uskoro legalni lekovi?


Sve veći broj naučnih dokaza naveo je američku Upravu za hranu i lekove da se bolje upozna sa dva trenutno nedozvoljena leka, za koje federalna vlada smatra da nemaju trenutno prihvatljivu medicinsku primenu. Sada su oba leka veoma blizu da potencijalno budu odobrene, kao lekovi na recept za lečenje epilepsije i post-traumatskog stresa kod dece.

Dve supstance, koje se smatraju pogodnim za žurke, uskoro bi mogle da postanu odobreni lekovi za bolesti, koje se teško leče. Specijalna vrsta marihuane pomogla je deci, koja pate od epilepsije, među kojima je i Megi Semeski iz Kolorada. Njen otac kaže da je uz uobičajene lekove protiv drhtavice, ona i dalje imala 500 napada na dan, uz sporedne efekte.

“Oni su je omamljivali. Megi bi spavala po 20 sati dnevno i ne bi pravila nikakve zvuke čitav dan”.

Dnevna doza maslinovog ulja pomešanog sa ekstraktom marihuana, nazvana kanabidiol je pomogla. Megi sada ima manje drhtavica i mnogo više je budna. Medicinska marihuana je legalna u 29 saveznih država, uključujući Kolorado, a prozvođači proizvoda od kanabidiola, nazvanog Epidioleks prošli su sve tri faze kliničkih studija, koje zahteva američka Uprava za hranu i lekove. Oni se nadaju da će sledeće godine Epidioleks postati federalno prihvaćeni lek za epilepsiju.

Takođe, na putu da postane legalna je i supstanca MDMA, poznatija kao ekstazi, ali u ovom slučaju upotrebljena kao “medikament”, da bi se povećalo poverenje u terapeuta, koji leči pacijente koji pate od post-traumatskog stresa - PTSD. U Bolderu u Koloradu, psihijatar Vil Vandervir kaže da trenutno odobreni lekovi koji se koriste za PTSD, nisu delotvorni.

“I ostavljaju milione ljudi da imaju simptome i pate. A izvršavaju i samoubistva”.

Među onima koji su patili je i Karen, koja je seksualno zlostavljana kada je imala pet godina. Njene noćne more i strah nikada nisu prestali, uz primenu standardne terapije.

“Uzimala sam antidepresive. Probala sam milion stvari. Izgleda kao million. Decenijama sam na terapiji”.

Ona se uključila u kliničku studiju za terapiju i uzimanje MDMA. Detalji su objašnjeni u dokumentarnom filmu u kojem je prestavljena Karen.

“Mnogo toga se dogodilo u toj sobi, veliko povezivanje i mnogo toga lekovitog”.

Protokol je trajao tri meseca, uključujući razgovor sa psihijatrom jednom nedeljno. Jednom mesečno, terapeuti su davali Karen MDMA i zatim su joj, tokom osam sati delovanja leka, pomagali da se priseti prošlih trauma na mnogo više izlečiv način.

“Oni su shvatili da su zadržavali svoj dah. Trudili su se da ne dišu. Ili su se potpuno povlačili i odvajali od tog iskustva, a da sada vide šta se zapravo događalo”, objašnjava psihoterapeut Marsela Otalora.

Karen kaže da je tromesečni protokol delovao.

“Ne idem više okolo misleći da sam običan otpad. Znate sada se osećam kao da sam dobra osoba”.

MDMA je uz terapiju eliminisao simptome kod skoro 70 odsto osoba kojima je prethodno ustanovljeno da su otporne na tretman PTSD-a. Poslednji korak pre nego što se zatraži odobrenje Uprave za hranu i lekove je treća faza testova, koji treba da počnu sledeće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG