Linkovi

Virdžinija ukinula smrtnu kaznu i načinila korak ka legalizaciji marihuane


Guverner Virdžnije Ralf Nortam bi trebalo da potpiše odluku o ukidanju smrtne kazne, čime stupa na snagu

Donji dom parlamenta savezne države Virdžinije glasao je za ukidanje smrtne kazne, što je korak dalje na putu da se ta mera zaista ukine.

Prethodno je takvu odluku usvojio Senat, a očekuje se da je potpiše i demokratski guverner Virdžnije Ralf Nortam i na taj način je učini zakonom.

Odluka je u Predstavničkom domu virdžinijskog parlamenta usvojena sa 47 glasova za i 41 protiv. Jedan demokrata je glasao protiv, ali su troje republikanaca glasali za.

Oba doma parlamenta su glasala i za legalizaciju marihuane u rekreacione svrhe. Plan je da 2024. počne da se prodaje marihuana u zemlji i da se oformi agencija koja će nadgledati tu prodaju. Ima, međutim, još mnogo stvari koje treba usaglastiti unutar propisa.

Ali, ako se to odobri, Virdžinja će postati prva južnjačka država koja je legalizovala marihuanu.

I marihuana i smrtna kazna su velike promene u Virdžiniji, dugogodišnjoj konzervativnoj državi koja je uglavnom glasala za republikance. Ipak, 2008. Virdžnija je glasala za Obamu.

Virdžnija je tokom u svojoj istoriji imala veći broj zatvorenika nego bilo koja američka država. Prema podacima Centra za smrtnu kaznu, u Virdžiniji je pogubljeno 1.389 ljudi. Ipak, poslednjih godina taj broj je smanjen. Poslednja smrtna kazna u toj zemlji izvršena je 2017. i još dvojica muškaraca su na nju osuđena.

Demokrate su tvrdile da se na smrtnu kaznu uglavnom osuđuju crnci, dok republikanci smatraju da je ona neophodna u slučajevima teških krivičnih dela.

Na nivou celih SAD, predsednik Džo Bajden je najavio da će ukinuti smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG