Linkovi

Industrija marihuane strahuje od Trampa


Žena puši marihuanu tokom godišnjeg skupa u parku u centru Denvera, u Koloradu, jednoj od država u kojima je rekretivna upotreba kanabisa lagalizovana

Upotreba marihuane, u medicinske ili rekreacione svrhe, trenutno je legalna u 28 američkih saveznih država, od kojih su četiri izglasale legalizaciju u novembru prošle godine. Sa rastom podrške javnosti za legalizaciju, širi se i multimilijarderska industrija kanabisa. Međutim, prema američkom federalnom zakonu, marihuana je i dalje nelegalna, zbog čega postoji bojazan u pogledu budućnosti industrije kanabisa pod Trampovom administracijom.

Kupovina marihuane u radnji u Los Anđelesu slična je odlasku u prodavnicu skupog vina. Pored izloženih vrsta kanabisa je opis njihove jačine, dok su na policama prehrambeni proizvodi i kupke sa marihuanom. Cilj je da se populariše njena upotreba i razbiju predrasude tim povodom, naročito od kako je Kalifornija u novembru prošle godine legalizovala upotrebu marihuane u rekreacione svrhe.

Profit legalne industrije kanabisa prošle godine je bio gotovo sedam milijardi dolara i očekuje se da će u narednih pet godina porasti na više od 21 milijardu. Međutim, pojedini predstavnici tog biznisa su nervozni zbog Trampove administracije.

“Industrija marihuane se definitvno stalno mijenja, dijelom i zbog veoma složenog regulatornog sistema. Legalna je na državnom nivou, nelegalna na federalnom i postoji veliki broj kontradiktornih zakona", kaže Danijel Ji iz kompanije "Medmen".

Martin Adamian sa Univerziteta države Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) objašnjava:

“Postoje oblasti koje regulišu i federalni i državni zakoni. Kada su direktno suprostavljeni, kao važeći se računa federalni zakon. Postoji odredba u Ustavu Sjedijenih Država koja jasno kaže da federalni zakon ima prednost”.

Međutim, iako federalni agenti mogu da nametnu federalne propise saveznim državama čiji zakoni su drugačiji, to ne znači da se time ukidaju državni zakoni, što stvara veoma zbunjujuću situaciju. Konačno, o prioritetima u sprovođenju zakona odlučuju predsjednici.

Obamina administracija dozvolila je svim saveznim državama da sprovode svoje zakone o marihuani.

Međutim, novi sekretar za pravosuđe je konzervativni republikanac Džef Sešns, koji je prošle godine, dok je još bio na položaju senatora, izjavio sledeće:

“Dobri ljudi ne puše marihuanu”.

Da bi situacija bila još komplikovanija, tokom pretresa za potvrdu nominacije za sekretara za pravosuđe, Sešns nije konkretno odgovorio na pitanje senatora iz Vermonta Patrika Lejhija:

“Da li ćete koristiti federalne resurse da istražujete i krivično gonite oboljele koji koriste marihuanu u skladu sa zakonima svojih saveznih država, iako time možda krše federalne zakone?”

“Senatore Lejhi, neću se obavezati da nikada ne sprovodim federalni zakon, ali federalna vlada apsolutno ima problem sa resursima”.

Još jednom objašnjava Martin Adamijan:

“Sa dovoljno nezavisnosti i slobode da odlučuje o tome u kom smjeru želi da ide, neko kao što je Džef Sešns mogao bi svakako da pokuša da sprovede federalne zakone o marihuani, što bi moglo da dovede do dodatnih racija čak i u saveznim državama koje su legalizovale upotrebu tog opijata”.

Međutim, pojedini predstavnici industrije kanabisa, među kojima je i kompanija Medmen, veći su optimisti.

“Prilični smo optimisti u pogledu budućnosti, ako pođemo od teorije da vlada poštuje volju naroda i činjenice da industrija marihuana već cvjeta, širi se, djeluje u zakonskim okvirima i pokazuje da je održiva”, kaže Danijel Ji.

Na sve veću popularnost marihuane, Kongres je odgovorio formiranjem dvostranačkog kokusa za kanabis koji bi trebalo da premosti razlike između državnih i federalnih zakona i da promoviše industriju marihuane.

XS
SM
MD
LG