Linkovi

Optužnica protiv šestorice muškaraca zbog planiranja otmice guvernerke Mičigena


ARHIVA - Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer obraća se na zasedanju državnog Elektorskog koledža u državnom Kapitolu u Lensingu u Mičigenu, 14. decembra 2020.

Šestorica muškaraca optužena su za zaveru da se kidnapuje guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, u navodnoj zaveri desničarskih ekstremista besnih zbog njene politike mera protiv koronavirusa.

Federalna velika porota u čevrtak je podigla optužnicu za zaveru protiv stanovnika Mičigena Adama Foksa, Taja Garbinaka, Kejleba Frenksa, Danijela Harisa i Brendona Majkl-Rej Kaserte, kao i Berija Krofta juniora iz Delavera.

Državni tužilac Endru Birdž saopštio je da je maksimalna kazna predviđena optužnicom - doživotna robija. Osumnjičeni su uhapšeni u oktobru, nakon što je istraga FBI otkrila njihove planove da kidnapuju Vitmer u njenoj vikendici u severnom Mičigenu.

Kombinovana fotografija šestorice muškaraca optuženih za planove da kidnapuju guvernerku Mičigena, nezadovoljni antipandemijskim merama koje je uvela.
Kombinovana fotografija šestorice muškaraca optuženih za planove da kidnapuju guvernerku Mičigena, nezadovoljni antipandemijskim merama koje je uvela.

Odbrana je tvrdila da su se njihovi klijenti samo hvalisali i pričali o svojim planovima ali nisu zaista nameravali da sprovedu otmicu demokratske guvernerke.

Na sudskom pretresu u oktobru, specijalni tužilac FBI Ričard Tresk svedočio je da svih šestorica imaju veze sa paravojnim organizacijama, navodi se u optužnici. Tresk je takođe izjavio da je demokratski guverner Virdžinije Ralf Nortam bio među političarima pomenutim za vreme junskog sastanka u Dablinu u Ohaju, kome su prisustvovali Kroft i Foks, navodi se u optužnici.

U optužnici se takođe navodi da su Foks i Garbin, lideri mičigenske grupe nazvane “Wolverine Watchmen" na sastanku u gradu Grend Repids dogovorili da sarađuju na ostvarivanju "zajedničkih ciljeva." Opisani su i planovi grupe da drže pod prismotrom kuću Grečen Vitmer, i njihove taktike kako da savladaju njeno obezbeđenje, a takođe se navodi da su razgovarali o rušenju mosta blizu njene kuće kako bi sprečili policiju da reaguje.

Tužilaštvo navodi i da je Kaserta, u elektronskoj poruci, napisao da, ukoliko članovi grupe naiđu na policiju za vreme misije osmatranja, “treba da daju policajcima jednu šansu da se povuku odatle, i ubiju ih ako ne budu poslušali”.

Osumnjičeni su uhapšeni nakon što su četvorica muškaraca zakazala za 7. oktobar sastanak u Ipsilantiju u Mičigenu, sa osobom koja je bila tajni agent FBI-ja, kako bi kupili eksploziv i drugi material, navodi se u optužnici.

XS
SM
MD
LG