Linkovi

FBI: Grupe razmatrale otmicu i guvernera Virdžinije


Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam
Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam

Pojedini optuženi za planiranje otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer takođe su razgovarali o tome da li da je upucaju i razmatrali otmicu guvernera Virdžinije Ralfa Nortama, posvedočio je u petak agent FBI-aja.

Trinaest osoba, među kojima i sedmoro povezano sa jednom militantnom antivladinom grupom, uhapšeno je prošle nedelje i optuženo za planiranje otmice demokratske guvernerke Vitmer, koju su predsednik Donald Tramp i desničarski ekstremisti kritikovali zbog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Specijalni agent FBI-aja Ričard Tresk svedočio je na pretresu u sudu u Mičigenu, na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o tome da li bi petorici optuženih trebalo odobriti zahtev da budu pušteni na slobodu uz kauciju.

Tokom sastanka u junu u Dablinu, u Ohaju, neki od osumnjičenih su razgovarali o otmici Nortama koji je, kao i Vitmer, uveo restriktivne mere za suzbijanje koronavirusa, kojima se grupa protivila, naveo je Tresk.

"Na sastanku su razgovarali o mogućim metama, o otmici aktuelnog guvernera, a naročito o guvernerima Mičigena i Virdžinije zbog njihovih uredbi o restriktivnim merama", rekao je Tresk koji je svedočenje zasnovao na dokazima koje su obezbedili doušnici, uključujući i šifrovanu komunikaciju među članovima grupe.

Prema porukama, u koje je FBI imao uvid, jedan od osumnjičenih je predložio da ode do kuće u kojoj Vitmer živi i "upuca je", moguće maskiran kao dostavljač pice, naveo je agenti FBI.

Optuženi, koji su u utorak izvedeni pred sud, su među šest osoba suočenih sa federalnim optužbama za otmicu koji bi mogli da budu osuđeni na doživotnu kaznu zatvora ako budu proglašeni krivim.

Sedmoro preostalih optuženih, koji su povezani sa militantnom grupom "Wolverine Watchmen" optuženo je za kršenje državnih zakona protiv terorizma i kovanje zavere za kidnapovanje guvernerke.

Tresk je rekao da su osumnjičeni planirali određenu akciju pre izbora, dok je jedan predložio da se guvernerki sudi zbog izdaje.

Mičigen je jedna od saveznih država koje bi mogle da odluče pobednika na novembarskim izborima.

Interne beleške američkih bezbednosnih službi su u poslednjim mesecima pokazale su da domaći ekstremisti mogu biti pretnja političarima koji se kandiduju na predstojećim predsedničkim i kongresnim izborima.

XS
SM
MD
LG