Linkovi

Zelenski: Bitka za "svaki metar" Severodonjecka; uništeni svi mostovi ka gradu


Grad Severodonjeck u regionu Donbas na istoku Ukrajine, 13. juna 2022. (Foto: AFP/Aris Messinis)
Grad Severodonjeck u regionu Donbas na istoku Ukrajine, 13. juna 2022. (Foto: AFP/Aris Messinis)

Svi mostovi ka ukrajinskom gradu Severodonjecku na istočnoj liniji fronta su uništeni, što znači da je evakuacija preostalih civila nemoguća, saopštio je lokalni guverner ali je dodao da je "izvestan" pristup gradu i dalje postoji.

Guverner Serhej Gajdai napisao je na aplikaciji Telegram da Rusija nije preuzela punu kontrolu nad gradom, i da njegov "deo" ostaje pod ukrajinskom kontrolom.

"Imaju mogućnost da pošalju ranjenike u bolnice tako da i dalje postoji pristup", izjavio je za ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa. "Teško je dostavljati oružje ili zalihe. Teško, ali ne i nemoguće."

"Bitke su tako žestoke da sada ne samo borba za jednu ulicu, već i za jedan soliter može da traje danima", rekao je ranije Gajdai. On je guverner regiona Lugansk u kome se nalazi Severodonjeck.

Ruska artiljerija je nemilosrdno gađala fabriku hemije Azot u gradu, gde je skloniše potražilo više stotina civila, rekao je.

"Oko 500 civila se i dalje nalazi u fabrici Azot u Severodonjecku, a 40 od njih su deca. Vojska povremeno uspeva da evakuiše po nekoga od njih". dodao je.

Nešto ranije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske i ruske snage vode bitku za "doslovno svaki metar" Severodonjecka, dok je istovremeno poručio međunarodnim partnerima da su Ukrajini potrebni "savremeni sistemi protivraketne odbrane."

U svojoj video poruci u nedelju uveče, Zelenski je izjavio da se "ključni taktički cilj" Rusije nije promenio, dok ruske snage prodiru ka Lisičansku, Bahmutu, Slovjansku, zapadno i jugozapadno od Severodonjecka.

Savetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak u ponedeljak je na Tviteru napisao da je "da bi se okončao rat, potreban paritet u teškom naoružanju." Naveo je nekoliko kategorija oružja, uključujući hiljadu haubica, 300 raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i hiljadu dronova.

‘Kontakt grupa ministara odbrane sastaje se u Briselu 15. juna", rekao je Podoljak. "Očekujemo njihovu odluku."

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sazvao je sednicu u sedištu NATO-a. U virtuelnom sastanku grupe prošlog meseca učestvovali su predstavnici 47 zemalja, NATO-a i Evropske unije.

"Predaja ili smrt"

Ruska novinska agencija RIA je prenela izjavu portparola proruskih separatista Eduarda Basurina, koji kaže da su ukrajinski vojnici u suštini pod blokadom u Severodonjecku i da bi trebalo da biraju između predaje i smrti.

Ukrajinski izveštaji o civilima zarobljenim u fabrici podsećaju na pad Marijupolja, gde je stotine civila i teško ranjenih ukrajinskih vojnika bilo nedeljama zarobljeno u čeličani Azovstal.

Maksim Katerin u dvorištu svoje uništene kuće nakon što su mu majka i očuh ubijeni u granatiranju grada Lisičanska u Donbasu, 13. juna 2022.
Maksim Katerin u dvorištu svoje uništene kuće nakon što su mu majka i očuh ubijeni u granatiranju grada Lisičanska u Donbasu, 13. juna 2022.

Rusija demantuje da napada civile u okviru svoje takozvane "specijalne operacije" da ponovo uspostavi bezbednosts Rusije i "denacifikuje" svog suseda. Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je to lažni izgovor za invaziju u kojoj su ubijene hiljade civila.

XS
SM
MD
LG