Linkovi

Ukrajina odaje priznanje tinejdžeru koji je dronom locirao kolonu ruskih tenkova


Andrij Pokrasa, 15, pušta svoj dron, u Kijevu, Ukrajina, 11. juna 2022. (Foto: AP/Natacha Pisarenko)
Andrij Pokrasa, 15, pušta svoj dron, u Kijevu, Ukrajina, 11. juna 2022. (Foto: AP/Natacha Pisarenko)

Dok su ruski tenkovi i kamioni tutnjali blizu njihovog sela, ukrajinski tinejdžer i njegov otac kradomice su lansirali svoj mali dron u vazduh.

Radeći kao tim, fotografisali su iz ptičje perspektive oklopnu kolonu koja se kretala ka Kijevu i odredili njene koordinate, brzo prenevši dragocene informacije ukrajinskoj vojsci.

U roku od nekoliko minuta, artiljerijske baterije su sasule granate na invazione snage, sa smrtonosnim efektom.

Andriju Pokrasu, 15, i njegov ocu Stanislavu, odaje se priznanje u Ukrajini zbog njihovog dobrovoljnog izviđačkog rada iz vazduha u prvim danima invazije, kada su ruske trupe koje su upadale sa severa napravile na kraju neuspešan pokušaj da zauzmu prestonicu i bace zemlju na kolena.

Punih nedelju dana nakon početka invazije 24. februara, njih dvojica su ponavljali letove svog drona - rizikujući da budu zarobljeni ili još gore, ako bi ruske trupe postale svesne njihovog njuškanja.

"Ovo su bili neki od najstrašnijih trenutaka u mom životu", ispričao je Andrij dok je demonstrirao svoje pilotske veštine pred timom novinara Asošiejted presa.

"Oružanim snagama smo dali fotografije i lokaciju", rekao je on. "Oni su preciznije suzili koordinate i preneli ih voki-tokijem, kako bi prilagodili artiljerijsku vatru".

Njegov otac je rado prepustio pilotiranje dečaku.

"Mogu da upravljam dronom, ali moj sin to radi mnogo bolje. Odmah smo odlučili da će to učiniti", rekao je 41-godišnji Stanislav Pokrasa.

Nisu sigurni koliko je ruskih ciljeva uništeno na osnovu informacija koje su dali. Ali videli su razorenost ruskog konvoja kada su kasnije leteli dronom preko ugljenisanih ostataka kamiona i tenkova u blizini grada zapadno od Kijeva i sa strateški važnog autoputa koji vodi ka prestonici.

"Uništeno je više od 20 ruskih vojnih vozila, među kojima su kamioni sa gorivom i cisterne", rekao je otac.

Dok su se ruske i ukrajinske snage žestoko borile za kontrolu nad periferijom Kijeva, ukrajinski vojnici su konačno pozvali porodicu Pokrasa da napusti svoje selo, koje su ruske trupe potom zauzele.

Pošto su svi odrasli muškarci do 60 godina po nalogu vlade da ostanu u zemlji, stariji Pokrasa nije mogao da se pridruži ženi i sinu kada su pobegli u susednu Poljsku.

Vratili su se pre nekoliko nedelja, kada je Andrij završio školsku godinu.

"Bio sam srećan što smo nekoga uništili", rekao je. "Bio sam srećan što sam doprineo, što sam mogao nešto da uradim. Ne samo da sedim i čekam".

XS
SM
MD
LG