Linkovi

Ukrajinci traže više oružja, u Marijupolju rizik od izbijanja kolere


Marijupolj sada kontrolišu proruske snage u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici
Marijupolj sada kontrolišu proruske snage u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici

Ukrajinski zvaničnici u petak su zatražili veću pomoć Zapada, uključujući i bržu isporuku oružja, da bi sprečili napredovanje bolje naoružanih ruskih snaga u ključnom trenutku u borbi na istoku zemlje.

U malom istočnom gradu Severodonjecku, koji je u fokusu ruske ofanzive, i dalje se vode žestoke borbe.

U govoru putem video linka na konferenciji u Kopenhagenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je da Ukrajina bude prihvaćena kao deo Zapada sa obavezujujućim garancijama za njenu zaštitu.

"Evropska unija može da preduzme istorijski korak koji će dokazati da izjave o tome da Ukrajinci pripadaju evropskoj porodici nisu samo puke reči", poručio je Zelenski i pozvao EU da Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo.

U međuvremenu, krajinski grad Marijupolj je u velikoj opasnosti od izbijanja kolere, a medicinske službe su pred kolapsom, upozorilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Nedostatak lekova i medicinskih sredstava uočen je i u Hersonu, dodalo je britansko ministarstvo.

Rusija ne uspeva da obezbedi funkcionisanje osnovnih službi u proruskim okupiranim teritorijama, navodi ministarstvo.

Doris Nican, menadžerka za Ukrajinu iz Svetske zdravstvene organizacije, rekla je da postoji rizik od izbijanja kolere u Marijupolju, koji je nedeljama bio pod opsadom ruskih snaga i žestoko je bombardovan.

U gradu mesecima nije bilo dovoljno hrane, vode, struje.

Borbe za Severodonjeck traju

Ukrajinske snage i dalje drže pozicije u Severodonjecku, uprkos konstantnom bombardovanju. Rusija želi da osvoji taj grad koji je ključan za kontrolu nad istokom Ukrajine.

Severodonjeck i Lisičansk, grad sa druge strane reke, poslednje su tačke koje kontroliše Ukrajina u Lugansku - koji Rusija želi da preuzme.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksi Danilov saopštio je da je situacija u Severodonjecku "ekstremno komplikovana" i da se ruske snage žestoko fokusiraju na taj grad.

U gradu je i dalje oko 10.000 civila.

Komandanta ukrajinskog bataljona Slovoda, Petro Kusjuk, rekao je da Ukrajinci uvlače Ruse u ulične borbe, kako bi sprečili artiljetijske napade.

Ali, ističe da ukrajinske snage nemaju dovoljno artiljerije da uzvrate Rusima.

Na jugu zemlje, Rusija nastoji da uspostavi kontrolu nad okupiranim Hersonom i Zaporožjem, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Hiljade ljudi su ubijene, a milioni raseljeni otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je povodom 350 godina od rođenja ruskog cara Petra Velikog i istakao "istorijske zahteve da se povrati ruska zemlja".

XS
SM
MD
LG