Linkovi

Odobrena upotreba "Džonson i Džonson" vakcine - treće u SAD


ARHIVA - Vakcina kompanije "Džonson i Džonson"
ARHIVA - Vakcina kompanije "Džonson i Džonson"

Savetodavna komisija američkih Centrala za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u nedelju je jednoglasno glasala da preporuči vakcinu kompanije "Džonson i Džonson" za široku upotrebu, dan pošto je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila hitnu upotrebu vakcine za koju je potrebna samo jedna doza umesto dve. Time su Sjedinjene Države dobile treću vakcinu protiv Kovida 19 koja je odobrena za odrasle, 18 godina i starije.

Zdravstveni eksperti željno su iščekivali opciju koja predviđa jednu dozu da bi ubrzali vakcinaciju, dok pokušavaju da suzbiju virus koji je odneo više od 510.000 života u Americi i već ima zabrinjavajuće mutacije.

FDA je saopštila da "Džonson i Džonson" vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Jedna doza je 85 odsto delotvorna protiv najtežih slučajeva Kovida 19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gde se širi soj koronavirusa koji najviše zabrinjava.

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je vest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mere za suzbijanje koronavirusa.

"Iako slavimo današnje vesti, pozivam sve Amerikance da i dalje peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske. Kao što sam rekao više puta, situacija će se verovatno pogoršati ponovo kako se šire novi sojevi", naveo jee Bajden.

"Što imamo više vakcina koje su veoma delotvorne, to bolje", rekao je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči uoči odluke FDA.

Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podeljene među američkim državama, mogla da bi da počne već u ponedeljak. Očekuje se da "Džonson i Džonson" isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do leta.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu "Džonson i Džonson" vakcine.

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" može se skladištiti u frižiderima široke namene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija “Fajzer/Bajontek“ ili „Moderna“ koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.

XS
SM
MD
LG