Linkovi

50 miliona vakcina od Bajdenove inauguracije


Predsednik Džo Bajden gleda kako Linda Bizi prima prvu dozu vakcine protiv Kovida 19 na skupu obeležavanja 50. milionite vakcinacije u Beloj kući, 25. februara 2021.
Predsednik Džo Bajden gleda kako Linda Bizi prima prvu dozu vakcine protiv Kovida 19 na skupu obeležavanja 50. milionite vakcinacije u Beloj kući, 25. februara 2021.

Američki predsednik Džo Bajden u četvrtak je bio domaćin skupa u Beloj kući na kojem je obeleženo davanje 50 miliona vakcina protiv koronavirusa u zemlji od kad je on stupio na položaj.

Četvoro ljudi - psiholog iz osnovne škole, radnica jedne samoposluge i dvoje vatrogasaca - vakcinisano je protiv virusa u Beloj kući.

"Pedeset miliona vakcina je dato za samo 37 dana od kada sam postao predsednik", rekao je Bajden novinarima na skupu, i primetio da su, uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, Sjedinjene Države na putu da ispune njegovo obećanje da će u prvih 100 dana njegove administracije biti vakcinisano 100 miliona ljudi.

Skoro polovina Amerikanaca starijih od 65 godina je primila najmanje jednu dozu vakcine, prema podacima Bele kuće.

Međutim, američki zvaničnici su upozorili da i dalje predstoji dug put. Bajden je pozvao Amerikance da nastave da nose maske i izjavio da ne može još da navede datum kada će se stvari vratiti "u normalu."

Predsednikov glavni medicinski savetnik, doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, takođe je upozorio. "Još smo na neprihvatljivo visokom nivou infekcija", što sprečava povratak normalnosti u društvu.

Ranije ove nedelje, SAD su potvrdile da je pola miliona Amerikanaca preminulo od Kovida 19 - što je najveća stopa smrtnosti od virusa u celom svetu.

2020. zbog virusa je prosečan životni vek u SAD smanjen za godinu dana, što je najveće opadanje od Drugog svetskog rata, prema novom izveštaju Nacionalnog centra za zdravstvene statistike.

XS
SM
MD
LG