Linkovi

Obaveštajni zvaničnici: Rusija ostaje velika pretnja


S leva na desno: VD direkotora FBI-a Endrju Mekejb, direktor CIA Majk Pompeo, direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts, direktor NSA Majk Rodžers, direktor Vojne obaveštajne agencije Vinsent Stjuart i direktor NGIA Robert Kardiljo na svedočenju u Senatu
S leva na desno: VD direkotora FBI-a Endrju Mekejb, direktor CIA Majk Pompeo, direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts, direktor NSA Majk Rodžers, direktor Vojne obaveštajne agencije Vinsent Stjuart i direktor NGIA Robert Kardiljo na svedočenju u Senatu

Dugogodišnja pretnja od Rusije, posle njenih pokušaja da utiče na američke predsedničke izbore, po svemu sudeći neće nestati u skorije vreme, a najviši zvaničnici u američkoj obaveštajnoj zajednici čak upozoravaju da će Moskva biti sve agresivnija i sve više nepredvidiva.

Ukoliko je i bilo nade da će se odnosi SAD i Rusije možda poboljšati posle ovonedeljnih sastaka na visokom nivou, vodeći američki obaveštajni zvaničnici vrlo brzo su stvari postavili na svoje mesto.

“Jasno je da su Rusi podigli svoj nivo koristeći društvene medije i druge stvari na način koji pre nismo videli. Stoga je to velika pretnja za naš demokratski proces”, rekao je Den Kouts, direktor Nacionalnih obaveštajnih službi.

Tokom pretresa, vršilac dužnosti direktora FBI-a otišao je toliko daleko da opovrgne tvrdnje Bele kuće da je istraga ruskog mešanja u američke izbore – i moguće povezanosti sa Trampovim izbornim štabom – “jedna od manjih stvari“ na dnevnom redu te agencije.

“Da li je to mala istraga u poređenju sa drugim stvarima koje radite", upitao je nezavisni senator iz države Mejn Angus King, na šta je Endrju Mekejb odgovorio:

"Mi je smatramo veoma značajnom istragom”.

Taj odgovor je u skladu sa ranijim upozorenjima najviših zvaničnika, uključujući i sekretara za odbranu Džejmsa Matisa, koji je na pretresu u Senetu, prilikom svoje potvrde, naveo Rusiju kao glavnu pretnju američkoj i globalnoj stabilnosti.

Međutim, pod predsednikom Trampom, takvo viđenje stvari se promenilo, tako da su šefovi obaveštajnih službi na Kapitol hilu svedočili da je pretnja od nuklearne Severne Koreje sada njihov prioritet.

“Ne bih rekao da, uprkos tome što je trenutno malo van očiju javnosti, da se smanjio rizik od pretnje koja se tiče Kim Džong Una”, rekao je direktor CIA Majk Pompeo.

Zvaničnici su odbili da kažu koliko je Severna Koreja blizu toga da može da pogodio SAD nuklearnom raketom, ističući da je posle svake, čak i neuspešne probe, Pjongjang sve bliži tome. Među njima je bio i Vinsent Stuart, direktor vojne obaveštajne agencije.

“Oni su na tom putu i posvećeni su tom cilju”.

Takođe, među najveće pretnje zvaničnici ubrajaju i terorističku grupu Islamska država, upozoravajući da se ISIS već priprema da se pregrupiše u Iraku i Siriji, a da je i dalje sposoban da usmerava i inspiriše napade širom sveta, uprkos značajnim porazima na bojnom polju.

A tu je i Iran, koji uprkos tome što je do sada poštovao odredbe nuklearnog sporazuma, nastavlja da igra aktivnu ulogu u Siriji, Iraku i drugim mestima, šireći svoj uticaj. Zvaničnici navode da Iran sada ima i do 10 hiljada paravojnih boraca u regionu, uvek spremnih da ispunjavaju naređenja iz Teherana.

XS
SM
MD
LG