Linkovi

Tramp zaoštrava sukob sa smenjenim direktorom FBI


U Tvitu 12. maja 2017, predsednik Tramp po svemu sudeći upozorava direktora FBI koga je otpustio...
U Tvitu 12. maja 2017, predsednik Tramp po svemu sudeći upozorava direktora FBI koga je otpustio...

Predsednik Donald Tramp zaoštrio je sukob sa smenjenim direktorom FBI-a Džejmsom Komijem, nagoveštavajući da postoje tajni snimci jednog od njihovih privatnih razgovora ranije ove godine. Bela kuća je demantovala da je Trampovo upozorenje Komiju bilo - pretnja.

Rano jutros, predsednik Tramp je tvitovao: "Džejmsu Komiju bi bolje bilo da se nada da ne postoje "snimci" naših razgovora pre nego što počne da odaje informacije medijima!"

Tramp je u utorak otpustio Komija, koji je vodio istragu navodnog ruskog hakovanja izborne kampanje 2016. kao i moguću spregu Moskve i članova Trampovog izbornog štaba.

Zvaničnici Bele kuće insistiraju da odluka da se otpusti Komi nema nikakve veze sa istragom Rusije, iako je predsednik po svemu sudeći sam podrio tu tvrdnju u intervjuu televiziji NBC koji je emitovan u četvrtak.

Veliki deo kontroverze odnosi se na susret Trampa i Komija na večeri u Beloj kući ranije ove godine.

U izveštaju Njujork Tajmsa koji je objavljen u četvrtak uveče navodi se da je Tramp, na toj večeri, tražio od Komija da mu se "obaveže na lojalnost".

U izveštaju se navodi da je Komi odbio da to učini ali je umesto toga rekao Trampu da će uvek biti "iskren prema njemu". Tramp je u nekoliko navrata tražio od Komija da obeća da će mu biti lojalan i Komi je, na kraju, rekao predsedniku da će imati "iskrenu lojalnost" direktora FBI-a, piše Njujork Tajms.

Predsednik Tramp rukuje se sa direktorom FBI na prijemu u Beloj kući (arhivski snimak)
Predsednik Tramp rukuje se sa direktorom FBI na prijemu u Beloj kući (arhivski snimak)

Zvaničnici Bele kuće osporavaju tačnost tog izveštaja koji se oslanja na neimenovane izvore koji su navodno razgovarali sa Komijem o tom sastanku.

Sam Džejms Komi nije izneo slične tvrdnje. U oproštajnoj poruci osoblju FBI, nastojao je da ublaži spor sa Trampom navodeći: "Oduvek sam verovao da predsednik može da otpusti direktora FBI iz bilo kog razloga, ili bez ikakvog razloga."

Čitava kontroverza, međutim, teško da će uminuti posebno u svetlu Trampovog tvita sa implikacijom da je razgovor bio snimljen.

Predsednik Donald Tramp i novinar NBC-ja Lester Holt
Predsednik Donald Tramp i novinar NBC-ja Lester Holt

U televizijskom intervjuu u četvrtak mreži NBC News, Tramp je drugačije opisao večeru. Predsednik je rekao da je Komi zahtevao taj sastanak jer je želeo da sačuva svoj posao. Tramp nije pomenuo da je tražio od Komija da se obaveže na lojalnost.

Predsednik je takođe rekao da je direktora FBI pitao da li je pod istragom. Tramp kaže da je pitao Komija "ako je moguće, da li bi me obavestio da li sam ja pod istragom?", i da je Komi odgovorio: "Niste pod istragom".

Predsednik je u televizijskom intervjuu ponovio "Nisam pod istragom", kada je pitan za Komijevo svedočenje u Kongresu pod zakletvom na kome je šef FBI rekao da se vodi istraga o Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016. i mogućem dosluhu sa ruskom vladom.

'Veoma nedolično'

Pravni analitičar Bredli Mos, stručnjak za pitanja nacionalne bezbednosti, kaže da je takav razgovor u najmanju ruku "izuzetno nedoličan".

"Treba da postoji linija koja se ne prelazi, što uključuje i pitanje FBI-a da liste vi lično predmet istrage", kazao je Mos za Glas Amerike.

Međutim, Mos, zamenik izvršnog direktora Projekta Džejms Medison, vašingtonske organizacije koja promoviše odgovornost vlade, dodaje da je teško reći "da li je to nelegalno, pošto je Komi navodno odgovorio da Tramp nije pod istragom."

Lorens Trajb, profesor sa Harvarda i ekspert za ustavno pravo, napisao je na Tviteru da je sada "potpuno jasno da je Trampovo otpuštanje Komija

ometanje pravde. To je bio prvi član u opozivu Niksona", naveo je Trajb.

Mekejb demantovao Belu kuću

Vršilac dužnosti direktora FBI Endru Mekejb u četvrtak je svedočeći na Kapitol Hilu protivrečio predstavnicima Bele kuće koji tvrde da su zaposleni u FBI izgubili poverenje u svog direktora.

“Direktor Komi uživao je široku podršku unutar FBI-a, a uživa je i danas.”

Senatori su imali pitanja i o pismu predsednika Trampa kojim je otpustio Komija, a u kojem navodi da ga je direktor FBI u tri navrata obavestio da nije predmet istrage o Rusiji.

“Da li je standardna praksa za FBI da obavesti nekoga da nije predmet istrage?”, pitala je republikanska senatorka Suzan Kolins.

“Nisam upoznat sa tim da je to standardna praksa”, odgovorio je Mekejb.

U intervjuu za NBC, Tramp se držao svoje verzije događaja:

“Pitao sam Komija – ako je moguće, da li možete da mi kažete da li sam pod istragom. Rekao je – Niste pod istragom. “

Demokrate nastavljaju da izražavaju bes zbog Komijeve smene.

“On je vodio aktivnu kontraobaveštajnu istragu o vezama Tramove kampanje i ruske vlade ili njenih predstavnika. Teško je izbeći zaključak da je predsednikova odluka da otpusti Komija povezana sa tom istragom. A to je neprihvatljivo”, ističe demokratski senator Mark Vorner.

Neki republikanci dovode u pitanje vreme Komijeve smene ali kažu da predsednik ima puna ovlašćenja za takvu odluku. I bez Komija, FBI insistira na tome da će se istraga nastaviti.

“Rad muškaraca i žena u FBI-u se nastavlja uprkos promeni okolnosti”, kazao je Mekejb.

Komi je trebalo da u četvrtak javno svedoči pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja. Sada je pozvan da svedoči pred tim odborom sledeće nedelje iza zatvorenih vrata, ali u svojstvu privatnog građanina.

XS
SM
MD
LG