Linkovi

Smena Komija nije uticala na tok istrage o vezama sa Rusijom


Vršilac dužnosti direktora FBI-a Endrju Mekejb na pretresu u Senatu, 11. maj 2017.
Vršilac dužnosti direktora FBI-a Endrju Mekejb na pretresu u Senatu, 11. maj 2017.

Smena Džejmsa Komija sa mesta direktora FBI-a nije uticala na tok istrage o vezama Trampovih saradnika sa Rusijom, izjavio je vršilac dužnosti direktora FBI-a Endrju Mekejb, koji se danas prvi put pojavio u javnosti, na pretresu u Senatu.

Ipak, Mekejb je odbio da komentariše Trampove tvrdnje, navedene u pismu kojim je obavestio Komija o ostavci, da ga je Komi u tri navrata obavestio da nije predmet istrage Sekretarijata za pravosuđe o ruskom mešanju u američke izbore.

Komi ima puno poverenje svojih saradnika

Mekejb je rekao da ne može da komentariše razgovore između Komija i predsednika, ali je demantovao tvrdnje Bele kuće da je Komi izgubio poverenje svojih saradnika u FBI-u. Istakao je da je Džejms Komi imao i da i dalje ima veliku podršku unutar FBI-a, a da velika većina zaposlenih u toj agenciji ima jako dobar odnos sa njim.

Kapitol hil o bivšem direktoru FBI-a

Komijeva smena glasno je odjeknula i na Kapitol hilu i šire. Vodeći demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja u Senatu Mark Vorner podsetio je da je Džejms Komi trebalo da svedoči na današnjem pretresu.

“Teško je izbeći zaključak da je odluka predsednika da smeni direktora Komija bila povezana sa istragom o ruskom mešanju u izbore. A to je neprihvatljivo. Odluke predsednika Trampa koštaće nas istine, barem danas”, rekao je Vorner.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, republikanac Ričard Bur rekao je novinarima da mu je teško da razume trenutak u kome je otpušten direktor FBI-a, ali da predsednik Tramp ima puno ovlašćenje da ga smeni.

Džejms Komi je pozvan da svedoči pred odborom sledeće nedelje, ali iza zatvorenih vrata.

Odbor je na današnjem pretresu nekadašnjem Trampovom savetniku Majklu Flinu izdao nalog pod pretnjom kazne da im dostavi dokumenta u istrazi o vezama sa Rusijom. Senatori Bur i Vorner podsetili su da je Odbor od Flina dokumenta tražio još prošlog meseca, ali da je Flin odbio da im ih dostavi.

XS
SM
MD
LG