Linkovi

Tramp brani odluku, demokrate traže specijalnog tužioca


Predsednik Donald Tramp brani svoju odluku da otpusti direktora FBI-a Džejmsa Komija, navodeći da je izgubio poverenje “svih u Vašingtonu, kako republikanaca tako i demokrata” i da će mu, kada se stvari stišaju, “svi biti zahvalni”. Bela kuća saopštila je da je predsednik još od izbora razmišljao o tome da otpusti Komija. Ipak, Trampov potez je šokirao svet vašingtonske politike a kritičari te odluke ističu da vremenski trenutak kada je doneta budi sumnje zbog FBI-jeve istrage o ruskom mešanju u američke izbore, koju je Komi nadzirao.

Predsednik Tramp otpustio je direktora FBI-a pismom u kome je Komiju bez uvijanja poručio da “više nije u stanju da efikasno predvodi biro.” Na novinarska pitanja zašto je otpustio Komija, Tramp je u sredu kratko odgovorio:

“Nije dobro radio svoj posao.”

Predsednik navodi da je odluku zasnovao na preporukama svog sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i njegovog zamenika Roda Rozenstajna koji su pozvali da se Komi otpusti zbog neodgovarajućeg načina na koji je vodio istragu mejlova bivše državne sekeretarke Hilari Klinton.

Tramp i Komi na ranijem skupu u Vašingtonu
Tramp i Komi na ranijem skupu u Vašingtonu

Potpredsednik Majk Pens ocenio je da je Tramp doneo “pravu odluku u pravo vreme” a republikanski senator Lindzi Grejem ocenio da je “s obzirom na nedavne kontroverze koje su okružile direktora FBI-a, novi početak u interesu biroa i nacije.”

Direktor FBI-a izazvao je nezadovoljstvo predsednika prvo kada je demantovao da je predsednik Obama prisluškivao Trampa a zatim kada je potvrdio da FBI sprovodi istragu o Rusiji. U pismu u kome je Komija obavestio o otkazu Tramp je napomenuo: “Veoma cenim što ste me u tri navrata obavestili da ja nisam pod istragom.”

“To ga odaje, to pokazuje da imamo duboko nesigurnog predsednika koji uviđa da se omča steže zbog istrage o Rusiji i verujem da je to razlog što je otpustio Džima Komija”, ocenio je senator iz Virdžnije Tim Kejn.

Demokrate u Kongresu Trampov potez nazivaju “niksonovskim” – aludirajući na odluku predsednika Ričarda Niksona da 1973. otpusti zvaničnike koji su istraživali aferu Votergejt. Oni smatraju da je Komi otpušten zbog istrage veza Rusije i Trampovog izbornog štaba.

"Znamo da Predstavnički dom vrši istragu ruskog mešanja u naše izbore koje je išlo u prilog Trampovoj kampanji, znamo da Senat to istražuje, znamo da FBI razmatra da li je Trampov izborni štab bio u dosluhu sa Rusima. To je veoma ozbiljno krivično delo. Da li su se te istrage suviše približile predsedniku”, upitao je lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer

Senator Šumer je pozvao Sekretarijat za pravosuđe da postavi specijalnog tužioca koji će nastaviti istragu navodnih veza Trampove kampanje i Rusije. Sličan stav imaju i pojedini republikanci kao što je senator Džon Mekejn koji je zatražio posebnu kongresnu komisiju.

“Oduvek sam verovao da moramo da imamo posebnu komisiju jer je to veoma krupno pitanje, i kako vreme odmiče postaje sve veće.”

S druge strane, vođa senatske većine Mič Mekonel, nije za novu istragu, ocenjujući da je senatski odbor za obaveštajna pitanja u stanju da dovrši svoju istragu.

Direktori FBI-a dobijaju jedan mandat u trajanju od 10 godina. Džejms Komi je imenovan na tu poziciju pre četiri godine. On je učestvovao na jednom skupu FBI-a u Kaliforniji i obraćao se grupi zaposlenih kada je, kako prenose mediji, na televiziji video vest da je otpušten i prvobitno mislio da je reč o šali. Ubrzo zatim vratio se u Vašington ali nije javno komentarisao svoju smenu. Hilari Klinton takođe nije želela da komentariše Trampovu odluku da otpusti Komija.

XS
SM
MD
LG