Linkovi

Obama u Laosu: Podrška okretu ka Aziji i Pacifiku


Predsednik SAD Barak Obama tokom današnjeg govora u Laosu
Predsednik SAD Barak Obama tokom današnjeg govora u Laosu

Američki predsednik Barak Obama pružio je uverevanja zemljama azijsko-pacifičkog regiona da će se američki strateški rebalans u tom smeru “nastaviti na duži rok”, jer je "u skladu sa osnovnim nacionalnim interesima”.

U govoru u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa, Obama je rekao da u SAD postoji prepoznavanje da će azijsko-pacifički region “postati još važniji u predstojećem stoleću, kako za Ameriku tako i za ceo svet”.

Obama se obratio oko 1.000 ljudi u Nacionalnom holu kulture Laosa, dan pošto je ušao u istoriju kao prvi američki predsednik, koji je za vreme svog mandata posetio tu zemlju. Među njima su bili vladini zvaničnici, poslovni lideri Laosa i SAD, studenti, lideri civilnog društva i grupa za zaštitu prava žena.

Obama je naglasio da je angažovanje u azijsko-pacifikom regionu ključno za budući američki prosperitet i bezbednost. Strategija Bele kuće takođe je da SAD posluže kao balans rastućem uticaju i moći Kine u regionu.

Međutim, američki predsednik takođe je priznao da se sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) - ekonomski "stub" njegove strategije okretanja prema azijsko-pacifičkom regionu, suočava sa problemima u SAD, gde još nije ratifikovan u Kongresu.

XS
SM
MD
LG