Linkovi

Obama i Putin bez sporazuma o Siriji


Predsednik Barak Obama je danas na kraju samita G-20 u Kini izjavio da je održao "produktivne" razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Siriji, ali da dve strane još nisu positgle sporazum o prekidu vatre u cilju dostave dalje humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.

Američki predsednik je naglasio da su to teški pregovori s obzirom na postojeći jaz u poverenju izmedju sirijske vlade i pobunjenika. Obojica lidera su pružila instrukcije svojim šefovima diplomatije da nastave da rade na tom sporazumu.

Sjedinjene Države i Rusija takodje rade na pronalaženju diplomatskog rešenja za krizu u Ukrajini. Predsednik Obama je na konferenciji za šampu rekao da je jasno stavio do znanja ruskom predsedniku da će američke sankcije ostati na snazi dok ne bude sproveden sporazum iz Minska. On je svoje razgovore sa Putinom na tu temu nazvao "konstruktivnim, ali ne i onim koji dovode do rešenja".

Predsednik Obama sada putuje na skup Udruženja zemalja jugoistočne Azije u Laosu gde će se sastati sa nizom regionalnih lidera. Jedna od glavnih tema njegove posete Aziji je sporazum o slobodnoj trgovini, Transpacifičko partnerstvo ili TPP, oko kojeg su 12 zemalja postigle sporazum, koji još uvek nije ratifikovan jer nailazi na veliko protivljenje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG