Linkovi

SAD i Kina ratifikovale sporazum o klimi


Predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Ši Đinping
Predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Ši Đinping

Sjedinjene Države i Kina formalizovale su ratifikaciju sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, koji je postignut u Parizu, što je ključni korak koji su dva najveća svjetska zagađivača preduzela u pogledu primjene tog sporazuma ove godine.

Predsjednik Barak Obama i njegov kineski kolega Ši Đinping su to objavili tokom sastanka u Hangžou, gdje se održava samit G20.

“Ovo nije borba koju bilo koja zemlja, bez obzira na to koliko je moćna, može sama da vodi”, naglasio je predsjednik Obama uz poruku “ Jednog dana ćemo možda smatrati da je ovo bio trenutak kada smo konačno odlučili da spasimo našu planetu”.

Ši je rekao da se nada da će svi imati koristi od današnjeg poteza.” Naš odgovor na klimatske promjene uticaće na budućnost naših naroda i dobrobit čovječanstva”, istakao je kineski lider.

Kineski državni mediji jutros su objavili da je Nacionalni narodni kongres odobrio ratifikaciju na kraju jednonedeljnog zasijedanja. U Sjedinjenim Državama nije bila potrebna ratifikacija u Senatu, s obzirom na to se sporazum iz Pariza ne smatra formalnim ugovorom. Viši savjetnik predsjednika Obama, Brajan Dis, rekao je da ratifikacija u Vašingtonu i Pekingu otvara veoma jasan put za stupanje na snagu dogovora o klimatskim promjenama ove godine.

Pregovarači iz 179 zemalja i Evropske unije su u decembru prošle godine utvrdili konačne detatalje sporazuma, koji su do sada međutim ratifikovale samo 23 zemlje. Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje najmanje 55 zemalja, ili one koje su odgovorne za 55 odsto emisije štetnih gasova. Kina je odgovorna za 25 odsto emisije, a Sjedinjene Države 15 odsto.

Razmirice uoči sastanka predsednika SAD i Kine

Sjedinjene Države i Kina obavezale su se danas na tješnju saradnju u pogledu niza bezbjednosnih, trgovinskih i zdravstvenih pitanja, tokom trosatnog razgovora predsjednika Baraka Obame i njegovog kineskog kolege Ši Đinpinga.

Međutim, sporovi između osoblja Bijele kuće, američkih novinara i kineskih bezbjednosnih zvaničnika tokom ceremonije dočeka predsjednika Obame na aerodromu prijetili su da poremete sastanak prije nego što je i počeo.

Nakon što je predsjednički avion sletio na aerodrom u Hangžou, kineski zvaničnici vikali su na savjetnike u Bijeloj kući zato što su dozvolili američkim novinarima koji su putovali sa predsjednikom da ostanu na pisti. Jedan zvaničnik sukobio se i sa Obaminom glavnom savjetnicom za nacionalnu bezbjednost, Suzan Rajs.

Kasnije je izbio još jedan spor kineskih i američkih zvaničnika u pogledu broja savjetnika i novinara kojima će biti dozvoljeno da uđu na sastanak Obame i Šija. U jednom trenutku, kako navode novinari, jedan kineski zvaničnik glasno je negodovao zbog načina na koji su kineski bezbjednosni zvaničnici tretirali Amerikance. Bez obzira na sporove, Obama i Ši su razgovarali viiše od tri sata prije zajedničke večernje šetnje.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, između ostalog je postignuta saglasnost o razvoju kapaciteta za održavanje mira u nerazvijenim zemaljama, boljoj razmjeni informacija o osumnjičenima za terorizam, sprečavanju hakovanja u sajber prostoru, a razgovarano je i o vojnoj saradnji "u oblastima od zajedničkog interesa".

XS
SM
MD
LG