Linkovi

Neizvesna pozicija SAD u Aziji


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsjednik Barak Obama boraviće ove nedelje u poslednjoj posjeti azijsko-pacifičkom regionu u svijetlu neizvjesne budućnosti zaokreta američke spoljne politike ka tom području. Obama će sa ostalim liderima razmotriti niz pitanja na samitu G20 u kineskom gradu Hangžu. Posle toga će u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa, učestovati na samitu zemalja jugoistočne Azije odnosno ASEAN-a i samitu država istočne Azije.

Obamin plan da tokom jedanaeste i poslednje azijske turneje na položaju predsjednika pozicionira Ameriku kao regionalnog lidera zavisi od toga da li u Sjedinjenim Državama može da pridobije podršku za sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu.

“Trenutno sam ja predsjednik i podržavam taj sporazum. I smatram da imam bolje argumente”.

Obama mora da ubijedi Kongres da ratifikuje dogovor 12 zemalja, poznat kao TPP.

Nije moguće da se izdvojimo, uzimajući u obzir povezanost naših ekonomija”.

Predsjednik se međutim suočava sa otporom tokom izborne godine, dok su oba predsjednička kandidata protiv sporazuma.

“Povući ćemo se iz sporazuma prije nego što ikada bude realizovan”, poručio je republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp.

“Protiv sam sporazuma sada, biću protiv posle izbora i kada budem na položaju predsjednika”, naglasila je Hilari Klinton, demokratski predsjednički kandidat.

Čak i sa uspjesima na diplomatskom i bezbjednosnom planu, bez Trans-pacifičkog trgovinskog partnerstva, ekonomska komponenta zaokreta američke spoljne politike će doživjeti neuspjeh.

Ako TPP nestane, nestaće i kredibilnost”, smatra Daglas Pal iz Zadužbine Karnegi.

Zbog čega će azijske zemlje, kako ističe Pal, biti skeptične.

“Imaće samo jedan izbor – Kinu. Sjedinjene Države će im biti manje interesantne”.

Na samitima ASEAN-a i zemalja istočne Azije u Laosu, Obama će pokušati da uvjeri članice u riješenost Sjedinjenih Država da nastave politiku okretanja ka azijsko-pacifičkom regionu.

Na samitu G20 u kineskom gradu Hangžu, prenijeće kineskom predsjedniku Ši Đinpingu da Vašington nije protiv sve moćnije Kine. Razgovaraće se i o osjetljivim pitanjima, kao što su agresivni stav Pekinga u Južnom kineskom moru i aktivnosti u sajber prostoru.

“Za Obamu je važno da tokom sastanka sa Šijem postavi određene crvene linije, stvari koje neće tolerisati”, ističe Pal.

Lideri G20 razgovaraće i o stimulisanju posustale globalne ekonomije i daljem rešavanju problema klimatskih promjena

XS
SM
MD
LG