Linkovi

Obama: Niko nije imun na klimatske promene


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama danas ima priliku da se izbliza upozna sa najvećim okeanskim rezervatom na svetu, samo nedelju dana pošto je potpisao zakon o velikom proširenju zaštićene oblasti, severozapadno od havajskih ostrva. Pred svoju posetu Severozapadnom nacionalnom spomeniku na Havajima, Obama je liderima pacifičkih zemalja rekao da je očuvanje prirodne sredine ključni deo njegovog predsednikovanja.

Obama je sinoć govorio o važnosti problema klimatskih promena, ističući da ni jedna zemlja nije imuna na tu pretnju i da će svet morati da je rešava zajednički.

“Mali broj ljudi, mislim da to razume bolje od naših lidera ostrva na Pacifiku. Jer oni već vide posledice. Povećanje temperature i nivoa mora predstavlja značajnu pretnju našim zemljama. I dok neki članovi Kongresa izgleda još razmatraju da li su klimatske promene stvarne ili ne, mnogi od vas već planiraju nova mesta za život vaših stanovnika”.

Što se tiče pomorskog rezervata, predsednik ga je nazvao svetim mestom koje zaslužuje da bude tretirano na taj način. On je istakao da će od sada biti zaštićeno za buduće generacije.

Bela Kuća je saopštila da zaštićena oblast od 362 kvadratna kilometra predstavlja stanište za više od 7 hiljada morskih vrsta od čega četvrtina ne može da se nađe nigde drugde u svetu. Predsednik Obama sa Havaja putuje u Kinu na Samit G-20 na kojem će klimatske promene biti najvažnija tema.

XS
SM
MD
LG