Linkovi

Obama: SAD imaju jedinstvenu odgovornost


Američki predsednik u govoru na Univerzitetu u Brizbejnu, na marginama samita G20, obećao da će Vašington nastaviti da se fokusira na azijsko-pacifički region...

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD, kao jedina svetska super-sila, imaju jedinstvenu odgovornost da prevode svet u uništavanju terorističke grupe Islamska država, borbi protiv ebole u zapadnoj Africi i borbi protiv klimatskih promena izmedju ostalih pitanja.

U govoru na Univerzitetu u Brizbejnu, na marginama samita G20, predsednik je obećao da će Vašington nastaviti da se fokusira na azijsko-pacifički region.

Američki lider je izjavio da bezbednost u Aziji mora da bude zasnovana na partnerstvima i medjunarodnom pravu – a ne interesnim sferama ili tome da veće nacije zastrašuju i vrše pritisak na manje. Obama je poručio da je jedini stvarni izvor legitimiteta – demokratija i pristanak naroda.

Obama je takodje najavio da će SAD doprineti Zelenom klimatskom fondu sa 3 milijarde dolara kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se suočavaju sa klimatskim promenama.

Predsednik je rekao da će fond učestvovati u finansiranju neophodnih elemenata kao što su sistemi za rano upozoravanje i snažnija odbrana od naleta oluja. Iz njega će se takodje izdvajati sredstva za pomoć farmerima da sade izdržljivije useve kao i za pomoć ekonomijama u razvoju da smanjuju otpuštanje štetnih gasova i investiraju u čiste izvore energije.

XS
SM
MD
LG