Linkovi

Obama: Novi dan za Mjanmar


Predsednik Obama sa demokratskom aktivistkinjom Aung San Su Ći i drugim članovima parlamenta i predstavnicima civilnog društva u Najpjitou, 13. novembra 2014.
Predsednik Obama sa demokratskom aktivistkinjom Aung San Su Ći i drugim članovima parlamenta i predstavnicima civilnog društva u Najpjitou, 13. novembra 2014.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je uveren da u Mjanmar stiže "novi dan" ali je dodao da je potrebno nastaviti rad na reformama za vreme tranzicije te zemlje ka demokratiji.

Obama se u četvrtak sastao sa članovima parlamenta u prestonici, Najpjito. On je susret opisao kao izuzetnu diskusiju o demokratskoj tranziciji u Mjanmaru i kondolidovanju dosadašnjih dostignuća na tom putu. Takodje je rekao da su razgovori bili posvećeni načinima da se izvrši pritisak na vladu da učini više na zaštiti ljudskih prava.

Dugogodišnja demokratska aktivistkinja Aung San Su Ći prisustvovala je sastanku parlamentarnih lidera ali nije pokrenula nikakava pitanja. Očekuje se da će sutra razgovarati u četiri oka sa američkim predsednikom.

Predsednik Obama takodje je imao privatni susret sa predsednikom Mjanmara, Teinom Seinom, na kojima se očekivalo da će izneti zabrinutost zbog tempa političkih reformi i stanja ljudskih prava, uključujući tretman pretežno muslimanske manjine Rohingja.

Obama je posetio Mjanmar za vreme samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). To je prvi put da je Mjanamar, odnosno Burma, država koja je decenijama bila pod upravom autoritarnog vojnog režima, domaćin ovog samita.

U petak, predsednik Obama putuje u Jangon, gde će se sastati sa Aung San Su Ći i govoriti na skupu omladine ASEAN-a.

XS
SM
MD
LG