Linkovi

Kina i SAD u borbi protiv klimatskih promena


Američki i kineski predsednici na sastanku APEC-a u Pekingu
Američki i kineski predsednici na sastanku APEC-a u Pekingu

Kao dva najveća svetska zagađivača, Sjedinjene Države i Kina pokušavaju da ubrzaju globalne razgovore o klimatskim promenama, tako što postavljaju ciljeve...

Kina i Sjedinjene Države izdale su zajedničko saopštenje da su sklopile - kako su ga nazvali - značajan sporazum o klimatskim promenama. Sporazum je postignut u Pekingu, posle razgovora predsednika dve zemlje, koji su se obavezali da zajednički rade na rešavanju velikog broja pitanja. Ipak, razlike između dve zemlje i dalje su velike.

Nebo je bilo vedro u Pekingu tokom sastanka Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma i državne posete američkog predsednika Baraka Obame, ali to svakako nije uobičajeno za Kinu.

Kao dva najveća svetska zagađivača, Sjedinjene Države i Kina pokušavaju da ubrzaju globalne razgovore o klimatskim promenama, tako što postavljaju ciljeve.

Obama je rekao da će saglasnost Pekinga da ograniči emisiju štetnih gasova do 2030. godine i ciljevi Vašingtona utrti put obema zemljama ka ozbiljnom smanjenju zagađenja.

"Danas takođe mogu da objavim da su Sjedinjene Države postavile novi cilj, a to je da do 2025. smanje emisiju štetnih gasova za 26 do 28 odsto ispod nivoa iz 2005. godine. To je ambiciozan, ali izvodljiv cilj", rekao je američki predsednik.

Dvojica lidera su se složila da pojačaju saradnju u borbi protiv ebole i terorizma, ali i najavila mere za izgradnju vojnog poverenja, kako bi se izbegle nezgode na moru ili u vazduhu.

"Tihi okean je dovoljno veliki za razvoj i Kine i Amerike, i naše dve zemlje bi trebalo zajednički da doprinesu bezbednosti u Aziji. Trebalo bi da se dopunjujemo, a ne da odbacujemo jedni druge", poručio je kineski predsednik Ši Đinping.

Ipak, pro-demokratski protesti u Hong Kongu kao i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija i dalje su oblasti oko kojih se dve strane ne slažu u potpunosti. To je bilo evidentno tokom zajedničke konferencije za novinare.

"Sjedinjene Države će u sklopu svoje spoljne politike, ali i svojih vrednosti, dosledno nastaviti da brane pravo ljudi na slobodno izražavanje i da ohrabruju da izbori, koji treba da se organizuju u Hong Kongu budu transparentni i fer i da odražavaju mišljenje tamošnjih građana”, rekao je Obama novinarima.

"Dešavanja u Hong Kongu su isključivo unutrašnje pitanje Kine, i ni jedna strana zemlja ni bi trebalo da se meša ni u kom smislu. Osim toga, moramo da zaštitimo pravne interese stranih državljana i preduzeća u Hong Kongu”, rekao je kineski predsednik.

Iako su sastanci doprineli otvaranju novih načina za saradnju dve zemlje, glavne razlike neće biti prevaziđene u skorije vreme.

XS
SM
MD
LG