Linkovi

Obama na samitu ASEAN-a


Zajednička fotografija učesnika samita u MjanmaruP
Zajednička fotografija učesnika samita u MjanmaruP

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u Mjanmar, gdje je počeo godišnji samit Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Obama je, uoči dolaska, u intervjuu lokalnom časopisu Iravadi rekao da su njegovi domaćini postigli napredak u pogledu pojedinih političkih i ekonomskih reformi, ali i da su nazadovali u nekim oblastima. Taj stav je prethodnih nedelja ponovilo više američkih zvaničnika i očekuje se da predsednik Obama o tome razgovara sa predsednikom Teinom Seinom i opozicionom liderkom Aung San Su Ći.

Američki predsednik sutra će prvo učestvovati na samitu istočne Azije, što je širi skup 10 članica ASEAN-a i još osam zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Indija.

Mjanmar, koji je izašao iz izolacije 2011. nakon decenija vojne uprave, prvi put je domaćin samita ASEAN-a na kojem će, osim tempa reformi u toj zemlji, biti razgovarano io tenzijama u Južnom kineskom moru i boljoj ekonomskoj integraciji zemalja članica. Predsednik Mjanmara je na početku samita rekao da je ključno za članice da budu ujedinjene uoči planiranog pokretanja zone slobodne trgovine naredne godine.

XS
SM
MD
LG