Linkovi

NVO: Politička kriza i urušavanje poverenja u institucije, EU da insistira na osnovnim vrednostima


Policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija, tokom antivladinog protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, 10. jula 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija, tokom antivladinog protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, 10. jula 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije proteklih nedelja doživelo ozbiljan udarac, napisalo je sedam organizacija civilnog društva u pismu koje su uputile institucijama Evropske unije.

Pismo su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za politicku izuzetnost, Centar savremene politike, Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Centar za medunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Te nevladine organizacije pozvale su EU da ostane verna svojim osnivačkim vrednostima i pravilima i zahteva konkretne rezultate u primeni vladavine prava i osnovnih demokratskih principa u Srbiji, preneo je portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Samo demokratska Srbija, čvrsto se oslanjajući na demokratske institucije, biće u stanju da reši svoja otvorena regionalna pitanja.

Onome ko tvrdi drugačije, nije stalo do stabilnosti Srbije i regiona, navodi se u pismu.

Protesti širom Srbije rezultat su velikog gubitka poverenja u vladine institucije, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19.

Izveštaji istraživačkih novinara ukazuju na manipulisanje statistikama o slučajevima zaraze koronavirusom i smrtnim slučajevima, posebno u nedeljama pre parlamentarnih izbora 21. juna.

Ozbiljne sumnje da je broj smanjen, a restriktivne mere ukinute pre izbora da bi se obezbedila visoka izlaznost, naneli su ogroman udarac poverenju građana u zvanične statistike i Vladinu politiku borbe protiv pandemije, napisale su organizacije.

Posle parlamentarnih izbora 21. juna neće biti opozicije u srpskom parlamentu, podsećaju, a da veliki delovi srpskog društva više neće imati svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu.

Ne samo da je jedan deo opozicije, nezadovoljan izbornim uslovima, bojkotovao izbore, već je izborni proces ozbiljno kompromitovan neuobičajeno velikim brojem nepravilnosti i sumnjom na izbornu prevaru, prenosi EWB.

Nezavisni posmatrači već su ove izbore klasifikovali kao najneregularnije u skorijoj prošlosti, i s pravom se može ocekivati da će njihovi rezultati dovesti do značajne politicke krize.

Trenutno političko vođstvo ne pokazuje spremnost da prihvati realnost i smatra da su ovi izbori "istorijska pobeda", što pokazuje da nije spremno da se uključi u preko potreban široki društveni dijalog o budućnosti demokratije u Srbiji, smatraju organizacije.

One su takode napisale da "brutalno policijsko nasilje protiv demonstranata u Beogradu", koje su preneli svetski mediji, uznemirujuće podseća na događaje u Srbiji devedesetih godina i ne pripada demokratskoj zemlji koja teži članstvu u EU.

Ova eskalacija nasilja, u kojoj se mirni demonstranti nađu izmedu policije i male nasilne grupe, u gore pomenutim okolnostima lako može da se izmakne kontroli. Upotreba sile bila je brutalna i neproporcionalna.

Postoje ozbiljne indikacije o umešanosti dela bezbednosnih službi i organizacija bliskih vladajućim političkim strankama u izazivanje nasilja, navodi se u pismu.

Ako se ne ulože ozbiljni napori za poboljšanje stanja demokratije u Srbiji i povratak dijaloga u legitimne institucije, gde on i pripada, trenutna kriza bi se mogla produbiti, a put Srbije ka EU mogao bi biti ugrožen u godinama koje dolaze, zaključuje se u pismu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG