Linkovi

Klačar: Upravni sud odlučuje o rezultatima izbora


Bilo bi dobro da za budućnost RIK nađe modus operandi da se sa izbornim rezultatima izlazi što pre posle završetka izbornog procesa, smatra Bojan Klačar

Nakon što je pokret Dosta je bilo uputio 2.700 prigovora Republičkoj izbornoj komisiji zbog toga što se ne poklapaju zapisnici sa biračkih mesta o rezultatima izbora i stanja u džakovima sa glasovima građana, izborna komisija je odbacila sve primedbe DJB.

Posle odluke Upravnog suda da su prigovori bili valjani, RIK je ponovo odbacila prigovore pokreta Dosta je bilo, a kako u razgovoru za Glas Amerike ističe izvršni direktor Cesida Bojan Klačar na potezu je sada Upravni sud:

"Upravni sud može da uradi dve stvari - ili da sada prihvati rešenja Republičke izborne komisije za svih 2.700 mesta, i to znači da je izborni proces završen, to jest da su svi prigovori odbijeni. Ili otvoriti pitanje otvaranja džakova, kako bi se utvrdilo da li postoji razlika između onoga što se nalazi u džakovima i zapisnika koji su ključni argument za Republičku izbornu komisiju", objašnjava Klačar.

Prema rečima Klačara, Republička izborna komisija nastavlja sa lošom praksom, jer su očekivanja bila da čitav proces sprovođenja izbora, pa i samo objavljivanje rezultata izbora, bude efikasnije i brže, kako bi sprečile sve moguće spekulacije nakon izbora:

"Mi sada umesto da imamo zvanične rezultate sa ponovljenih glasanja, svedočimo o različitim rezultatima koje dobijamo, u zavisnosti od političke stranke koja ih iznosi. I to, na neki način izaziva nepoverenje kod ljudi i bilo bi dobro da RIK ove rezultate objavi što pre. I bilo bi dobro da za budućnost Republička izborna komisija nađe modus operandi da se sa izbornim rezultatima izlazi što pre posle završetka izbornog procesa", ističe Klačar.

Republička izborna komisija još nije izašla ni sa konačnim podacima o izlaznosti na izborima 21. juna. Prema rečima Klačara, RIK se tim povodom poslednji put oglasio 23. juna, nakon 70 odsto obrađenih biračkih mesta, i do danas se ne zna da li je na izbore izašlo više od 50 odsto birača upisanih u biračke spiskove.

Na pitanje da li je tačna informacija Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) da su oni ipak prešli cenzus i da ulaze u parlament, Klačar kaže da su oni objavili da su prešli cenzus samo na biračkim mestima, na kojima je došlo do ponavljanja glasanja, što ne znači nužno da prešli cenzus na parlamentarnim izborima:

"Da bi oni prešli censuz, moraju da osvoje onih 11 hiljada glasova koji im nedostaju, plus moraju da osvoje i isti onaj broj glasova koji su osvojili 21. juna na ovim biračkim mestima. Ako su tačne informacije SNS da su oni osvojili 60 procenata glasova, onda ispada da bi POKS morao na ovim izborima da osvoji više od 20 posto glasova, kako bi prešli taj finalni cenzus za parlamentarne izbore", kaže Klačar i dodaje da sada ne bi bilo nikakvog šuma u komunikaciji samo da je RIK objavio rezultate izbora na vreme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG