Linkovi

Sekretar odbrane SAD sastao se sa japanskim kolegom


Američki sekretar za odbranu Džejms Matis rukuje se sa japanskim ministrom spoljnih poslova Tarom Konom u Ministarstvu spoljnih poslova u Tokiju, 29. juna 2018.
Američki sekretar za odbranu Džejms Matis rukuje se sa japanskim ministrom spoljnih poslova Tarom Konom u Ministarstvu spoljnih poslova u Tokiju, 29. juna 2018.

Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, sastao se sa svojim japanskim kolegom u petak u Tokiju, u nameri da umanji japansku zabrinutost po pitanju američke predanosti regionu, usled tekućih pregovora o denuklearizaciji sa Severnom Korejom.

"Mi smo usred pregovora bez presedana upravo sada sa Severnom Korejom, ali u ovo dinamično vreme, dugotrajni savez između Japana i SAD ostaje čvrst", rekao je Matis u petak, stojeći pored japanskog ministra odbrane Icunori Onodera.

"Postoji apsolutno uveravanje između nas dvojice da ostajemo čvrsti".

Onodera, u međuvremenu, rekao je u petak da su se Sjedinjene Države složile da nastave zajedničke vojne vežbe sa Japanom.

Ranije ovog meseca, predsednik SAD Donald Tramp proglasio je suspenziju združenih vojnih vežbi, nakon što je održao samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, nazivajući vežbe "skupim" i "provokativnim". Severna Koreja dugo je pozivala na okončanje vežbi, nagoveštavajući strah da su one ciljane na planiranje invazije, što su američka i vojska Južne Koreje negirale.

Onodera je rekao u petak da su vežbe "važne za stabilnost u regionu".

Japanski ministar odbrane rekao je u petak da Sjedinjene Države i Japan moraju da rade naporno da bi bilo povučeno "svo severnokorejsko oružje za masovno uništenje, uključujući i biohemijsko i hemijsko oružje i balističke rakete svih dometa".

I Japan, i Južna Koreja osećaju se ugroženima od nuklearne pretnje Severa.

Matis je bio u Južnoj Koreji u utorak, gde je ponovo uveravao da američka predanost južnokorejskoj bezbednosti "ostaje čvrsta kao stena".

Ranije u Kini, Matis se sastao sa predsednikom Ši Đinpingom i izneo zabrinutost zbog militarizacije i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG