Linkovi

Tramp ponovo brani sporazum sa Severnom Korejom


Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na samitu u Singapuru, 12. jun 2018.
Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na samitu u Singapuru, 12. jun 2018.

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je u nedelju branio sporazum sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, uz tvrdnju da je već doveo do okončanja nuklearnih proba Pjongjanga i sprečio da "rakete lete svugde".

Tramp je izrazio nezadavoljstvo zbog procena da sporazum koji su on i Kim potpisali na samitu u Singapuru nije dovoljno precizan da osigura zaustavljanje razvoja nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

U dogovoru se navodi da je Kim potvrdio "čvrstu i nepokolebljivu posvećenost potpunoj denuklearizaciji Kojerskog poluostrva", ali nije utvrđen precizan plan za razoružanje ili uslovi za nezavisnu inspekciju severnokorejskih nuklearnih postrojenja.

Tramp je tvitovao: "Smešno je kako lažne vesti koordinisano vole da kažu da sam previše dao Severnoj Koreji zbog sastanka. Jedino to mogu da kritikuju. Toliko smo uradili za mir u svetu i još ćemo. Čak smo dobili naše taoce i posmrtne ostatke".


Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je prošle nedelje da će Sjedinjene Države i Severna Koreja uskoro nastaviti pregovore, moguće ove nedelje i da Vašington definitivno očekuje verifikaciju severnokorejskih poteza na denuklearizaciji Korejskog poluostrva do kraja Trampovog prvog mandata u Beloj kući u januaru 2021. godine.

Tramp je takođe branio odluku da okonča vojne vežbe sa Južnom Korejom, navodeći da je to bio njegov zahtev "zato što su preskupe i bacaju loše svetlo na pregovore".

XS
SM
MD
LG