Linkovi

Novi Zeland od srede proglašava meru izolacije zbog pandemije koronavirusa


Snadbevanje građana Novog Zelanda u vreme pandemije koronavirusa (Foto: Reuters)

Građani Novog Zelanda će od srede biti u potpunoj izolaciji u pokušaju da se ograniči širenje koronavirusa. Premijerka Džasinda Ardern objavila je da će biti potrebno da svi građani, sem onih čiji je rad neophodan, ostanu kod kuće najmanje četiri nedelje. Ministarstvo zdravlja te države saopštilo je da su potvrđena 102 slučaja koronavirusa.

Premijerka Ardern upozorila je da bi bez striktnih mera izolacije životi desetina hiljada građana Novog Zelanda mogli biti ugroženi.

“Ako ne reagujemo sada rizikujemo da se virus ukoreni kao na drugim mestima. Trenutno imamo 102 slučaja zaraze, ali to je bio slučaj i sa Italijom. Sada je virus preplavio njihov zdavstveni sistem i stotine ljudi umiru svakodnevno. Uvek smo govorili da ćemo delovati rano, odlučno i snažno i to ćemo i učiniti", izjavila je premijerka Ardern.

Nove, pooštrene mere, podrazumevaju zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata i bioskopa. Više policajaca će biti poslato na ullice čija uloga će biti, kako navode visoki policijski zvaničnici, da edukuju građane o ograničenjima - a ne da ih sprovode. Osnovne delatnosti, poput rada samoposluga, apoteka, transporta roba i finansija, će se nastaviti.Javni prevoz biće dostupan samo radnicima čiji je su usluge neophodne.

Nadležni ukazuju da su svesni da će novim merama biti narušen svakodnevni život građana države koja broji 4.900.000 stanovnika. Međutim, kako podvlače, alternativa bi bila znatno gora.

Prošle sedmice Novi Zeland, u nastojanju da uspori širenje zaraze virusom COVID-19, uskratio je ulazak svima koji nisu državljani te zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG