Linkovi

Njujork objavio upustva za ljubavnike u eri epidemije


Par na njujorškom Tajms Skveru, 10. marta 2020.

Sa 8,6 miliona stanovnika koji, na neodređeno vreme, treba da ostanu zatvoreni u svojim kućama, gradski sekretarijat za zdravstvo objavio je priručnik o praksama bezbednog seksa za vreme pandemije koronavirusa.

Vi ste svoj najbezbedniji seksualni partner", navodi se u dokumentu na dve stranice. Građani se pozivaju da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.

Grad Njujork savetuje da je, pored masturbacije, "sledeći najbezbedniji partner - neko s kim živite", ali se građani pozivaju da "preskoče seks ako se oni ili njihov partner ne osećaju dobro."

Amerika u doba koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:28 0:00

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da poljupcima - koji sadrže pljuvačku - brzo može da se proširi COVID-19, respiratorna infekcija koju izaziva novi koronavirus, ali sam virus još nije otkriven u drugim telesnim tečnostima vezanim za seksualni odnos.

Znamo da se drugi koronavirusi ne prenose efikasno seksualnim putem", navodi se u uputstvima. SARS i MERS su primeri dva ranija koronavirusa.

Država Njujork ima najveći broj slučajeva virusa u Americi, ukupno više od 10.300, od kojih je više od osam hiljada registrovano u gusto naseljenom gradu Njujorku.

Ispred bolničkog centra u Bruklinu postavljen je šator za testiranje na koronavirus.
Ispred bolničkog centra u Bruklinu postavljen je šator za testiranje na koronavirus.

Guvener Njujorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vežbanja na otvorenom. Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena.

Posle mećava uragana, u mnogim gradovima se događa "bejbi bum" - skok u broju novorođenih beba - a zdravstvene vlasti Njujorka su to možda imale na umu kada su objavile ovaj priručnik. Njujorčanima je takođe preporučeno da imaju "efikasna kontraceptivna sredstva" na raspolaganju za predstojeće nedelje.

Vlasti takođe pozivaju građane da, za sada, izbegavaju da organizuju sastanke preko interneta i da budu u kontaktu sa što je moguće manje osoba.

Ako obično nalazite seksualne partnere preko interneta, ili zarađujete za život nuđenjem seksualnih usluga, razmislite o tome da napravite pauzu od sastanaka uživo", poručuju gradske vlasti. "Video sastanci, slanje seksualnih tekst poruka ili seks-čet sobe su možda opcije za vas." A ako se odluče za taj put, građanima je savetovano da dezinfikuju tastature i ekrane koje dele sa drugima.

Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se stalno, stalno peru ruke, bez obzira šta radite...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG