Linkovi

Protesti u Hong Kongu: Ponovo izbili sukobi policije i demonstranata


Demonstranti stoje pored zapaljenih barikada u Hong Kongu, 31. avgust 2019

U Hong Kongu su u subotu ponovo izbili sukobi prodemokratskih demonstranata i policije.

Policajci su ispalili suzavac na učesnike protesta, između lokalnog sedišta kineske Narodne oslobodilačke vojske i sedišta vlade, koji su pokušali da se sakriju ispod kišobrana.

Takođe su koristili vodene topove sa plavom bojom, što je taktika koju policija koristi da bi mogla kasnije da identifikuje demonstrante.

Učesnici protesta su gađali policajce dimnim bombama i ciglama i palili vatre, a sukobi su izbili na više mesta u Hong Kongu, koji je zapao u najgoru političku krizu poslednjih više decenija.

Protesti, koje je policija zabranila, održani su na petu godišnjicu odluke Kine da ograniči demokratske reforme u bivšoj britanskoj koloniji, koja je pod kontrolu Kine vraćena 1997. godine.

Na 13. vikend protesta, demonstranti su se okupili ispred vladinih kancelarija, lokalnog sedišta kineske vojske i gradskog parlamenta, gde je policija podigla barikade.

"Mislim da mi je dužnost da se borim za demokratiju. Možda ćemo pobediti, možda izgubiti. Ali borićemo se", kaže 22-godišnji student Erik.

Dim iznad barikada koje je policija postavila u Hong Kongu, 31. avgust 2019.
Dim iznad barikada koje je policija postavila u Hong Kongu, 31. avgust 2019.

Protesti traju već tri meseca, ponekad uz sukobe, a do sada su mete demonstranata bili aerodrom, parlament i lokalno sedište kineske vlade.

Policija je u petak uhapsila pojedine istaknute prodemokratske aktiviste i tri poslanika, pokušavajući da suzbije pokret koji je prvobitno pokrenut zbog planiranog usvajanja spornog Zakona o izručenju, da bi zatim prerastao u proteste zbog, kako se ocenjuje, pokušaja Kine da pojača kontrolu nad Hong Kongom.

Kina demantuje optužbe da se meša u unutrašnja pitanja Hong Konga, oštro kritikuje proteste i upozorava na štetne posledice po ekonomiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG