Linkovi

U Beogradu 31. protest "1 od 5 miliona": Izbora neće biti ako ne budu fer


Učesnici 31. protesnog okupljanja "1 od 5 miliona", kod Terazijske česme u Beogradu, 6. jula 2019. (Foto: Zoran Glavonjić, RSE)

Izbora neće biti ukoliko se ne primene izborni uslovi, poruka je kojom je ispred zgrade policijske uprave "29. novembar", u Bulevaru despota Stefana, završen protest "1 od 5 miliona", 31. po redu.

Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta, rekla je da će biti bojkotovane i sve institucije koje ne slušaju svoje građane.

"Poručujemo vlastima da ne želimo da vas trpimo, ne možete da se igrate sa slobodnomislećim ljudima", kazala je ona.

Miloš Injac iz Inicijative "Ne davimo Beograd" rekao je da "neki postaju ministri finansija iako su odgovorni za rušenja, dok drugi za učešce u protestima bivaju kažnjavani zatvorom", što se odnosilo na poziv koji je dobio njegov kolega iz Inicijative, Radomir Lazović.

"Kazne korumpirane pravde prema aktivistima samo će pojačti našu borbu", rekao je Injac stojeći na kamionu izpred zgrade sedišta policije.

Građani su ispred sedišta policije došli u koloni hodajući centralnim gradskim ulicama. Protesna povorka zaustavila se kratko ispred zgrade RTS-a gde su demonstranti pozvali ranike te kuće da se priključe rotestu, ocenjujući da ih njihova ćutnja čini saučesnicima ovog režima.

Trgovi su danas parlament

Šetnji je prethodilo okupljanje u blizini Terazijske česme u centru Beograda. "Trgovi su danas parlement, na njima moramo biti da bi ova nelegtimna vlast ispunila zahteve za ispivanjavanje fer izbora", poručili su govornici.

Profesorka Univerziteta u Nišu Tamara Milenković Kerković kazala je da vlastima neće proći ukoliko misle da raspišu izbore poput onih u Lučanima gde se glasalo "džipovima i pritiskom na građane".

Prema njenim rečima "slobodarski Niš" danas liči na "prokletu kasabu punu rupa okovanu u ludačku košulju partokratije". "Oteli su aerodrom, automobili lete u vazduh, gore hoteli", rekla je ona.

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, poručio je da se mora nastaviti sa bojkotom parlamenta, a ko to prekrši "biće saučesnik Marijana Rističevića, Aleksandra Martinovića, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića".

"Želimo slobodnu Srbiju, slobodne izbore i slobodne medije", rekao je on.

Odbornika Skupštine Stari Grad Uroš Marković, odbornik u Skupštini opštine Stari grad čije je ime dospelo u javnost kada je u direktnim uključenjima u jutarnje programe Pinka i RTS-a kritikovao zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, zbog čega su uključenja prekinuta, o čemu možete čitati ovde, rekao je da Beograđani "žive kao taoci u 'poseljačenom diznilendu' Gorana Vesića".

"Neću dozvoliti da uzmu bazen 'Milan Gale Muškatirović' jer oni žele da ga daju 'najnaprednijim botovima' i svojim prijateljima", rekao je on.

"Vlast je upropastila Beograd izgradnjom za gondolu, pasarelu, rekonstrukciju Trga Republike. Danas živimo u poseljačenom diznilendu Vesića Gorana. Naprednjačka vlast mrzi ovaj grad i želi da ga otme od građana. To ne smemo da dovolimo", rekao je on.

Nakon obraćanja govornika građanji su krenuli u protestnu šetnju, a na čelu kolone bio je razvijen transparent "Protiv izborne kradje".

Naredna protestna šetnja zakazana je za subotu, 13. jul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG