Linkovi

"Jedan od pet miliona" u Beogradu: Vi, okupljeni građani ste elita


Arhiva - Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 25. maja 2019.

Još jedan protest "Jedan od pet miliona", 32. po redu, održan je u subotu uveče u centru Beograda, a govornici ispred Terazijske česme okupljenima su poručili da su oni prava elita, jer se ne plaše da diognu svoj glas u borbi za opšte dobro.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica te stranke u Skupštini opštine Vršac Dragana Rakić poručila je da su, sa druge strane, "lažna elita svi oni koji iz ličnih interesa ljube skute diktatoru Aleksandru Vučiću", a da se Vučić "plaši jedinstva opozicije i pokušava da unese razdor, ali da u tome neće uspeti".

"Lažna diploma može dobiti u svakoj zemlji, ali da samo u Vučićevoj Srbiji sa njom možete postati ministar policije", rekla je ona naglašavajući da bi u svakoj drugoj zemlji zbog afere poput one sa lažnim diplopmama - pala vlada.

Ako diplome nisu važne, nego znanje, kao što govori predsednik, zašto ih onda falsifikujete, upitala je Rakić.

Svedoci smo porasta nasilja u Srbiji, govora mržnje koji dolazi iz usta i kabineta predsednika države, rekla je Rakić i poručila da se građani u protestu bore za slobodu, nezavisne medije i nezavisno pravosuđe.

Okupljenima se obratio i Marko Radosavljević, učitelj i aktivista, koga je na prošlom pretestu u Beogradu policija privela, zbog kako je rekao, pištaljke.

"Nisu me ućutkali i neću prestati da se borim protiv ovog zla koje je okupiralo državu" rekao je Radosavljević i poručio građanima da se mora pružiti "ozbiljan otpor ovom teroru".

Moramo ozbiljnije da se borimo svi zajedno, inače nam nema spasa, poručio je Radosavljević i založio za svaki legitiman način građanskog otpora kako bi se uzdrmao režim Aleksandra Vučića.

On je rekao da je krajnje vreme da narod ustane, jer svi protesti, počev od pobune protiv projekta Beograda na vodi, rušenja u Savamali, oni posle predsedničkih izbora, ali i ovi sada, očigledno nisu dovoljni.

"Svaka nama čast, ali ovo nije dovoljno i beznačajno utiče na ovu zločinačku bandu koja je urnisala sve institucije", rekao je Radosavljević ocenjujući da su u "ovoj ukradenoj državi" na vlasti "najnemoralniji ljudi, nekvalifikovani ljudi koji lažu, podmeću i kradu".

Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta rekao je da "Vučić štiti Nebojšu Stefanovića zbog njegove lažne diplome, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković novinara Zorana Ćirjakovića".

Nakon govora na Terazijama, okupljeni su kenuli u protesnu šetnju ulicama Beograda. Kolona je prošetala do Rektorata, kako bi tu instituciju podsetili da lažne diplome zvaničnika narušavaju ugled ne samo Univerziteta, već čitavog visokoškolskog sistema obrazovanja.

Kod Rektorata učesnicima protesta se obratio Slavoljub Blagojević, koji je uhapšen za vreme mitinga "Budućnost Srbije" u Nišu, i poručio da se ova vlast ne plaši dugih cevi, već reči.

Oni se boje reči, i kao što je rekao Branko Miljković "ubi nas prejaka reč", kazao je Blagojević, dodavši da će ih ubiti prejake reči sa Pinka, Hepija i Studija B.

On je pozvao novinare koji rade u niškim medijima da se ohrabre i da ponovo postanu "sedma sila", umesto što "rade za keramičara".

Ispred Rektorata je govorila i Verica Marinčić iz portala "Inđija kafe" o pretnjama i progonu koje trpi, pre svega, od poslanika SNS Marjana Rističevića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG