Linkovi

Novi razgovor Bajdena i Putina u četvrtak


ARHIVA - Predsednici Rusije i Sjedinjenih Država Vladimir Putin i Džozef Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky)
ARHIVA - Predsednici Rusije i Sjedinjenih Država Vladimir Putin i Džozef Bajden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden u četvrtak će telefonom razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je u sredu iz Bele kuće.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn navela je u saopštenju da će Bajden i Putin razgovarati o nizu tema, među kojima su i "predstojeći diplomatski kontakti sa Rusijom".

Dodala je da je Bajden razgovarao sa liderima širom Evrope o situaciji na granici sa Ukrajinom, te da su zvaničnici administracije bili u kontaktu sa NATO, Evropskom unijom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Bajdenova administracija i dalje je uključena u sveobuhvatnu diplomatiju sa našim evropskim saveznicima i partnerima, s kojima se konsultuje i koordiniše u vezi sa zajedničkim pristupom odgovoru na nagomilavanje ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom", istakla je Horn.

Neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da će dvojica lidera razgovarati na Putinov zahtev, a da će Bajden staviti do znanja da postoji diplomatski put za deeskalaciju tenzija u regionu, ako ruski predsednik želi da to prihvati.

"Nalazimo se u kriznom trenutku već nekoliko nedelje imajući u vidu raspoređivanje ruskih snaga i biće potreban angažman na visokom nivou da se to reši i pronađe put deeskalacije", rekao je zvaničnik.

Takođe je ponovio da su SAD spremne da odgovore na eventualnu rusku invaziju na tu zemlju. Kremlj je potvrdio da će dvojica lidera razgovarati u četvrtak, ali nije saopštio više detalja.

Rusija je, prema zapadnim procenama, u protekla dva meseca rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice sa Ukrajinom, nakon aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine.

Američki predsednik upozorio je Putina tokom virtuelnog samita početkom decembra da će SAD i njihovi saveznici uvesti razorne ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu. Moskva demantuje optužbe da namerava da sprovede invaziju.

Rusija takođe želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo verovatno da će Zapad ispuniti.

Vašington je naveo da je spreman da razgovara sa Kremljom, ali zvaničnici u SAD - ali i drugde, ukazuju da su neki od ruskih zahteva neizvodljivi ili nemogući - odnosno da su suštinski suprotstavljeni zapadnim vrednostima.

Za 10 . januar zakani su bezbednosni razgovori američkih i ruskih zvaničnika o tenzijama zbog Ukrajine kojima, kako je novinarima rekao neimenovani zvaničnik američke administracije, Bajden neće prisustvovati.

Rusija i NATO će takođe verovatno razgovarati 12. januara, a širi sastanak koji će obuhvatiti Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje zakazan je za dan kasnije, prenosi agencija Rojters.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je Blinken ponovio da SAD "čvrsto podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u svetlu raspoređivanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskoj granici".

Neimenovani zvaničnik administracije najavio je u sredu da će i Bajden uskoro razgovarati sa Zelenskim.

XS
SM
MD
LG