Linkovi

Nova žarišta koronavirusa u SAD, Peking proširuje karantin


Red za testiranje na koronavirus u Pekingu
Red za testiranje na koronavirus u Pekingu

U više američkih država drugu nedelju za redom naglo raste broj novih slučajeva koronavirusa i hospitalizacija.

Arizona, Florida, Oklahoma i Teksas su u utorak zabeležile rekordno povećanje novozaraženih, nakon što je prošle nedelje registrovan najveći broj slučajeva koronavirusa. U Nevadi je takođe zabeležen najveći dnevni porast obolelih.

U Oklahomi, gde predsednik Donald Tramp planira da održi miting u subotu, broj novih slučajeva u drugoj nedelji juna povećan je za 68 odsto na 1.081.

Prema analizi agencije Rojters, prošle nedelje je u 17 američkih država registrovan porast novoobolelih.

Rast broja slučajeva u Aziji i Africi

Kineska prestonica Peking zabranila je u utorak ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima od koronavirusa da izlaze iz kuće i ograničila javni saobraćaj, nakon pojave najozbiljnijeg žarišta u tom gradu od februara, prenosi agencija Rojters.

Rast broja novoobolelih na 106, od prošlog četvrtka, podstakao je strahovanja od drugog talasa zaraze koronavirusom.

Novo žarište povezuje se sa velikoprodajnim prehrambenim centrom Šinfadi na jugozapadu Pekinga, gde se dnevno trguje hiljadama tona povrća, voća i mesa.

Peking je od utorka označio 27 kvartova kao područja srednjeg rizika, što znači da oni koji ulaze moraju da se registruju i da mere temperaturu. U četvrtima se uspostavljaju i kontrolni punktovi, zatvaraju škole i zabranjuju venčanja.

Finansijski centar Šangaj u međuvremenu je uveo karantin za pojedine putnike iz kineskog glavnog grada.

Broj zaraženih raste i u drugim delovima sveta. U Južnoafričkoj Republici, gde se nastavlja ublažavanje restrikcija, tokom vikenda je zabeležen rekordan broj novoobolelih. U toj zemlji zaraženo je najmanje 73 hiljade ljudi, što je više od četvrtine od ukupnog broja slučajeva u Africi, piše AP.

Raste broj zaraženih i u Egiptu, gdje je u ponedeljak prijavljeno još 97 smrtnih slučajeva, ukupno 1.672. Od Kovida 19 obolelo je više od 46 hiljada ljudi.

Stalan rast broja zaraženih beleži se i u Izraelu od popuštanja restrikcija prošlog meseca, a visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja naveo je da to izgleda kao "početak talasa".

U zemlji se dnevno registruje 200 novih slučajeva, što je 10 puta više nego pre nekoliko nedelja. Izraelski lideri upozoravaju na moguće novo uvođenje restriktivnih mera ako građani ne budu nosili maske, držali fizičku distancu i prali ruke.

Pakistan se po broju slučajeva koronavirusa sada našao među prvih 15 zemalja u svetu, sa više od 48 hiljada obolelih. Dnevni rast je gotovo 6 hiiljada, a pojedini zvaničnici upozoravaju da bi do kraja jula moglo da bude 1,2 milion zaraženih.

Broj obolelih od koronavirusa raste i u Rusiji, iako se beleži pad u Moskvi, gde je oko 40 odsto od 545 hiljada potvrđenih slučajeva u zemlji. U Turskoj, gde raste broj slučajeva od popuštanja restrikcija početkom juna, uvedeno je obavezno nošenje maski u još pet pokrajina.

Na Novom Zelandu, gde tri nedelje nije bilo novih slučajeva, saopšteno je da se istražuje slučaj dve žene kojima je dozvoljeno da napuste karantin, nakon što su doletele iz posete pacijentu u Londonu, i da proputuju polovinu zemlje pre nego što su testirane pozitivno na koronavirus.

XS
SM
MD
LG